23948sdkhjf

Krafttag mot öresundstrassel

I dag, den 17 juni, presenteras en lista med åtgärder som ska minska förseningarna i tågtrafiken och göra resandet och godstransporterna bättre i Öresundsregionen.
Spårpatruller, nya omkörningsspår, nattliga tågförberedelser, exakta avgångstider är ett axplock av det som finns med på listan som gruppen Kraftsamling Öresund plockat ihop.

Kraftsamling Öresund är ett samarbete mellan Banverket, Green Cargo, SJ, Skånetrafiken och branschföreningen Tågoperatörerna. Det inleddes i december 2007 och ska pågå till och med 2010.

Bakgrunden är att det höga kapacitetsutnyttjandet av järnvägen, med ständig ökning av person- och godstrafik, har lett till problem med förseningar och trängsel i Öresundsområdet.
Under det första halvåret har analyser gjorts och förslag på åtgärder plockats fram. Parterna är nu redo att redovisa de insatser som man har enats om att genomföra.

Tågtrafiken i regionen har stora utmaningar att tackla inför öppnandet av Citytunneln. Malmö C ska byggas om och antalet spår där halveras under byggtiden. Lund C byggs om och runt om i Skåne arbetas det med plattformsförlängningar. Samtidigt som resandet och godsmängderna stadigt ökar.

- Vi spänner bågen och ska trots dessa utmaningar minska förseningarna rejält
fram till och med 2010. I väntan på större investeringar, som fyra spår mellan Malmö-Lund, måste vi agera enat och kraftfullt och visa i praktiken att vi bryr oss, säger Göran Olofsson, driftsområdeschef på Banverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094