23948sdkhjf

Fler och fler reser kollektivt

Allt fler i Sverige reser kollektivt. En kartläggning som Sveriges Radio har gjort visar att resor med lokaltrafiken stadigt ökar i 18 av 21 län.
Hur mycket resandet med lokaltrafiken har ökat i landet varierar, men trenden är tydlig framför allt i storstadsregionerna. Det är mest spårtrafik, men också bussar som går mellan tätorter tar med sig allt fler resenärer. Till exempel har resandet med Upptåget som går mellan Upplands Väsby och Gävle ökat med hela 16,6 procent.
I Värmland har resandet med buss mellan Karlstad och Karlskoga ökat med 152 procent på tre år.
Förklaringar till det ökande kollektivtrafikresandet är bland annat höjd miljömedvetenhet och dyrare bensin.
- Dessutom har kollektivtrafiknäten i många fall byggts ut och i högre grad anpassats till resenärernas behov, säger Charlotte Wäreborn Schultz, vd för Svensk Kollektivtrafik. Och nu gäller det att branschen sköter sig för att behålla de nya resenärerna, säger hon. Det krävs hög punktlighet och hög kvalitet.
Vad beträffar lågkonjunkturen och en tuffare arbetsmarknad framöver tror hon att också det kommer att skapa nya utmaningar.
– Människor behöver pendla längre till och från sina jobb. Jag tror att det kommer att sätta press på trafikhuvudmännen att samarbeta med smarta lösningar, till exempel med smarta biljettsystem, säger Charlotte Wäreborn Schultz.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096