23948sdkhjf

Talande skyltar i Oslo

Talande informationsskyltar och en taktil karta från två svenska bolag ger synskadade full tillgänglighet på Oslo Bussterminal.
Det är svenska Trivector i Lund som tagit fram en taktil karta och en talenhet. Det syntetiska talet är producerat av Acapela Group och därmed blir Oslo Bussterminal först i Norden med trafikinformation av det här slaget. Med den nya tekniken blir alla avgångstider och trafikmeddelanden på Oslo Bussterminal tillgängliga också för personer med läs- eller synsvårigheter. Trivectors talenheter med inbyggd så kallad talsyntes från Acapela Group, omvandlar text till talad röst direkt och utan förinspelning.

Detta betyder att meddelanden om ändringar och förseningar, liksom information om destinationer, avgångstider och hållplatsnummer osv blir tillgängliga för alla direkt.

- Resenären trycker på en knapp och får informationen uppläst samtidigt som den visas på displayerna. Knappar finns dels i talenheter runt om i bussterminalen och dels i en centralt placerad stor, taktil karta med reliefer och punktskrift. Det här är ett komplement till Trivector Systems tidigare levererans av informationssystem till Oslo Bussterminal, en av de största bussterminalerna i Skandinavien, säger Klas Odelid, vd för svenska Trivector System, som har tagit fram och installerat hela talsynteslösningen och den taktila kartan.

- Talsyntes öppnar nya möjligheter och undanröjer nackdelarna med traditionella röstsystem. Ingen förinspelning av meddelanden behövs, inga ljudfiler behöver lagras och resenären kan ges möjlighet att välja språk för uppläsning, säger Lars-Erik Larsson, vd på Acapela Group, som levererar programvaran och de syntetiska rösterna som används för att omvandla text till tal.

Allt sedan informationssystemet från Trivector System invigdes i mars 2008 har resenärer, trafikledning och bussförare på Oslo bussterminal fått vägledning av fler än hundra stora, lättavlästa displayer. Nu införs dessutom den taktila kartan och talenheterna med syntetiskt tal för att ge även personer med läs- eller synsvårigheter bättre tillgång till aktuell information.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097