23948sdkhjf

Veolia överklagar T-kontrakt

Veolia Transport har beslutat att överklagar SL:s beslut att tilldela MTR det nya mångmiljardkontraktet för tunnelbanan i Stockholm. Länsrätten beslutade att frysa upphandlingsprocessen tills vidare.
Tidigt på fredagsmorgonen den 30 januari kom beskedet att nuvarande operatören Veolia Transport överklagar SL:s upphandling av tunnelbanan. Som skäl anför Veolia att upphandlingen inte gått rätt till, bland annat ifrågasätts den utvärderingsmodell SL använt sig av under processen.

Redan på fredagsförmiddagen beslutade länsrätten i Stockholms län att inhibera upphandlingen. Det innebär att processen stoppas från och med nu tills den juridiska gymnastiken avgör vad som ska hända. Veolias vd Tomas Wallin gratulerade MTR till segern i tunnelbanestriden den 20 januari och även om han sade sig vara besviken uppgav han då att Veolia inte hade några planer på att överklaga beslutet.

- Då visste jag ingenting mer än att kontraktet hade gått till MTR. Jag utgick ifrån att SL:s beslut var välgrundat. Nu vet vi bättre och därför överklagar vi, självklart tror vi att vi kan få rätt, annars hade vi aldrig överklagat, säger Tomas Wallin.

Av de sex ursprungliga anbudsgivarna diskvalificerades en. Bland de återstående fem hade Veolia det lägsta anbudet, 2 302 miljoner kronor och MTR det högsta, 2 575 miljoner kronor.

- Vårt bud är 2,5 miljarder kronor billigare än MTR som hade det absolut högsta anbudet av de som lämnat in godkända anbud. Jag tycker inte att Stockholmarna ska betala 2,5 miljarder mer än de behöver, det motsvarar lönen för 1 000 sjuksköterskor per år, säger Tomas Wallin.

Helst vill Tomas Wallin att hela upphandlingen görs om eftersom den enligt honom i grunden är felaktigt utförd. Han efterlyser då en öppen upphandling som kontinuerligt kan granskas.

Även om MTR gärna hade sluppit ett överklagande med risk för att övertagningsprocessen försenas så förhåller sig bolagets ledning kallsinnig:

- Vi har nåtts av beskedet att Veolia har överklagat SL-styrelsens tilldelningsbeslut gällande tunnelbaneupphandlingen. Vi har inga synpunkter på deras agerande. Vi fortsätter vårt arbete med att förbereda ett smidigt övertagande av verksamheten den 2 november, säger Jeremy Long , vd MTR Europé.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094