23948sdkhjf

Kontantstopp i Skånestäder

Som ett led i att minska kontanterna ombord på Skånetrafikens bussar startar ett testprojekt som gör det möjligt för resenärerna att betala med hjälp av sin mobiltelefon.
Först ut i lanseringsplanen är Kristianstad och i början av maj ska man kunna betala sin biljett med mobilen på Skånes bussar i alla 10 städer. Projektet är ett test som kommer att fortgå till augusti då ett mer definitivt beslut tas på politisk nivå.

Skånetrafiken arbetar med en rad åtgärder för att minska kontanthanteringen ombord på fordonen runt om i Skåne och biljett i mobilen ska ses som en viktig åtgärd. Det är enkelt och smidigt att betala sin kontantbiljett med mobilen och man slipper på så sätt ha kontanter tillhands. För förarna krävs det enbart visering i form av en giltig biljett i mobiltelefonen som resenären visar upp.

– Vi arbetar hårt med säkerhet och trygghet ombord på våra bussar och ett led i detta är nu att vi kan erbjuda får kunder att köpa biljett med hjälp av sin mobil. På så sätt slipper vi onödig kontanthantering vilket underlättar för våra förare. Även snabbare ombordstigning är en annan fördel. Vi tror även att våra resenärer kommer att upptäcka att det är ett väldigt smidigt sätt att köpa kontantbiljetter på, förklarar projektledaren Adam Bartnik.

Till skillnad från den SMS-biljett som finns bland annat i Stockholm och Göteborg bygger Skånetrafikens biljett i mobilen först laddar ner ett javaprogram till sin mobil. När programmet är nerladdat är det bara att gå in i själva programmet som man laddat ner och köpa sin biljett som man sedan visar för föraren på bussen.

Biljetten finns i tre olika utförande barn, vuxen och duo/familj. Kostnaden dras på resenärens mobilräkning eller direkt om man använder kontantkort. Biljett i mobilen drar igång i Kristianstad med start vecka 11 och sedan följer resten av de nio skånska städer som har stadsbusstrafik. I augusti är det så dags för utvärdering och beslut om konceptet ska bli permanent eller ej.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079