23948sdkhjf

Miljardupphandling i Skåne

Fem tunga trafikavtal värda totalt 1 080 miljoner kronor är nu klara i den skånska kollektivtrafiken. Bland vinnarna finns Veolia Transport och Orusttrafiken.
Skånetrafiken har upphandlat fem olika trafikuppdrag runt om i Skåne. De fem trafikuppdragen omfattar busstrafik i Helsingborg, Hässleholm, Landskrona, Trelleborg och Österlen och rör sig både om stadsbuss- och regionbusstrafik. Den 13 december 2009 börjar de nya avtalen gälla. Sammanlagt rör det sig om 89 stads- och regionbussar, varv 80 är gasdrivna, vilket är i linje med målet att alla bussar ska drivas med fossilfria bränslen senast 2018. Totalt är upphandlingen värd 1 080 miljoner kronor för hela kontraktsperioden, vanligen fem år, i några fall ett par år längre.

Nio trafikföretag lämnade anbud; Veolia Transport AB, Swebus AB, Sven Carlsson Trafik AB, Thygessons Bussar AB, Buss i Väst AB, Arriva Sverige AB, Bergkvarabuss AB, Buss Persson i Hammenhög AB, Busslink i Sverige AB, Orusttrafiken AB och KarlssonBuss i Vaggeryd AB.

– Skånetrafiken har i den nu avslutade upphandlingen gjort flera förändringar för kommande avtal. Vi vill i framtiden komma bort från synsättet där Skånetrafiken är beställare och trafikföretagen utförare. Vi vill ha ett tydligare samarbete med trafikföretagen och arbeta tillsammans för större kundnöjdhet och fler resenärer, säger Ewa Rosén , upphandlingsspecialist på Skånetrafiken.

Därför har Skånetrafiken i denna upphandling skapat möjligheter att fördjupa sitt samarbete med trafikföretagen genom en möjlighet att utlösa optioner för ökad kvalitet och för fler resenärer. Trafikföretagen har lämnat anbud på ett grundutförande som ska nå upp till en god kvalitetsnivå (7,5 i Skånetrafikens kvalitetsmätningar) samt på handlingsplaner för ökad kvalitet och fler resenärer. Anbuden har blivit prövade/bedömda utifrån pris och kvaliteten i handlingsplaner för kvalitetshöjning samt ökat resande.

Så här utföll de olika trafikuppdragen inom Skånetrafiken:

Helsingborg
Gäller regionbusstrafik och avtalstiden är på 5 år. Sammanlagt rör det sig om 7 stycken gasbussar och avtalet är på cirka 20 miljoner kronor per år. Trafikföretag är Swebus AB , vilket innebär samma företag som tidigare.

Hässleholm
Omfattar både stads- och regionbusstrafik med sammanlagt 8 stycken gasbussar. Avtalstiden löper på 5 år och avtalet är på cirka 14 miljoner kronor per år. Trafikföretag är Orusttrafiken som tar över verksamheten från Bergkvarabuss AB .

Landskrona

Gäller regionbusstrafik med två trafikstarter, december 2009 och oktober 2010. Avtalet löper på 8 respektive 7 år och omfattar 37 gasbussar och är på cirka 60 miljoner kronor per år. Trafikföretag är Veolia Transport AB som delvis tar över verksamhet från Swebus AB .

Trelleborg
Omfattar både stads- och regionbusstrafik med 39 bussar. Avtalet har utökats till att också omfatta Svedala. Avtalstiden löper på 7 respektive 8 år med två trafikstarter, december 2009 och oktober 2010. Avtalet omfattar ca 50 miljoner per år. Trafikföretag är Veolia Transport AB som tar över verksamheten från Arriva Sverige AB .

Österlen

Gäller regionbusstrafik och omfattar 10 bussar. Avtalet löper på 5 år och omfattar ca 17 miljoner kronor per år. Trafikföretag är Veolia Transport AB , vilket innebär samma företag som tidigare.

– Vi har haft fler anbudsgivare än tidigare och även en del helt nya anbudsgivare, vilket vi på Skånetrafiken tycker är positivt. När nu upphandlingen är klar kan vi konstatera att kostnaden för de nya avtalen inte är större än tidigare, snarare tvärtom, säger Ewa Rosén.

De nya trafikavtalen i Hässleholm och Trelleborg har rönt stort intresse från bland annat de berörda kommunerna och entreprenörerna har stora förväntningar på sig inför trafikstart. De nya trafikavtalen på de två orterna innebär också fler gasbussar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.431