23948sdkhjf

Lättare få turistskyltar

Regeringen lättar på reglerna för skyltning till turistiskt intressanta mål. Nu ska det bli lättare för besöksnäringen att visa vägen med lagliga skyltar.
Det finns högvis med ärenden där besöksnäringen överklagat negativa beslut som stoppat deras önskade vägskyltning. Nu har regeringen beslutat om en mer generös praxis som ska göra det enklare att få genomföra en laglig skyltning till turistmålen. Det ska samtidigt sanera den omfattande icke lagliga skyltningen som förekommer överallt i landet.

– Det är viktigt att inställningen till skyltning av turistmål och näringsidkare blir mer generös. Skyltning till turistmål och vägvisning måste kunna ske i dialog med dem som berörs och på ett sätt som främjar näringsliv, turism och därmed regional tillväxt på bästa möjliga sätt, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson .

Regeringen gav därför förra sommaren Vägverket i uppdrag att se över arbetssätt, tillämpningsregler och information i ärenden om lokaliseringsmärken och vägvisning. Vägskyltning måste fylla trafikantens behov av information och vara tydlig. Samtidigt bör vägvisning ske på ett sätt som stärker möjligheterna för näringsliv och turism ur ett regionalt tillväxtperspektiv.

Vägverket föreslår i sin rapport ett enklare beslutsförfarande och större möjligheter till flexibilitet vad gäller exempelvis företagsnamn på skyltar och varifrån skyltning sker. Den största förändringen ligger dock i ändrad inställning, ändrat handläggningsförfarande och en mer generös tillämpning av reglerna.

Utgångspunkten då en ansökan kommer in är att ansökan ska beviljas och att handläggaren och sökanden genom dialog ska kunna få en gemensam bild av förutsättningarna för skyltning och de alternativ som finns. Transportstyrelsen, som handlägger ansökningar om vägvisning till turistiska mål, och Vägverket, som handlägger annan skyltning, arbetar nu på införa det nya synsättet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065