23948sdkhjf

Mackstrid gav pris

Ing-Mari Henriksson, Unnaryds Buss & Taxi, utsågs i helgen till Årets kvinnliga företagare. Hennes strid för att behålla macken på orten ligger bakom utmärkelsen, rapporterar Hallandsposten.
Tack vare Ing-Mari Henrikssons kamp mot bensinbolaget Uno X som ville lägga ner går det fortfarande att tanka motorfordon i Unnaryd, egen kommun till 1974, i dag en tätort inom Hylte kommun. Samhället är egentligen småländskt, beläget vid sjön Bolmens nordvästra strand, men sorterar under Hallands län och region. Kanske läget i det yttre av Hallands domäner föranlett Uno X att vilja lägga ner sin service.

Men det gick inte Ing-Mari Henriksson med på. Hon driver familjeföretaget Unnaryds Buss & Taxi som är beroende av bränsle i närheten både för miljöns och ekonomins skull. Det samma gäller naturligtvis andra näringsidkare på orten liksom alla privatbilister. Det gick till så att Ing-Mari Henriksson när beskedet om nedläggning kom gjorde en analys av läget: Cisternen och taket på macken ägdes inte av bensinbolaget, så dem kunde man omedelbart överta. Värre då med pumparna som Uno X ville montera ner och ta med sig. Ing-Mari Henriksson ringde högste chefen på Hydro i Stockholm och fick på så sätt bolaget att efterskänka pumparna inom loppet av två timmar. Samtidigt ordnades en ny samarbetspartner, ett oljeföretag i Anderstorp som levererade nya betalmaskiner. Därefter kunde leveranserna av bränsle rulla på.

På självaste internationella kvinnodagen överlämnades utmärkelsen Årets kvinnliga företagare till Ing-Mari Henriksson av Marie Andersson, ordförande i Centerkvinnorna vid företagets bussgarage. Med vid ceremonin var hela den tunga politiska toppen i Hylte – kommunstyrelsens ordförande Lennart Olsson (C) och riksdagsman Jan Andersson i Torup (C), den sistnämnde överlämnade diplomet, samt Göran Karlsson, regionens ordförande. Årets kvinnliga företagare har delats ut sex gånger tidigare, men detta är första gången priset går till en kvinnlig företagare i Hylte kommun.

Prisets jury blev särskilt imponerad av Ing-Mari Henrikssons arbete med att rädda macken i Unnaryd när Uno X sa upp avtalet 2008. Det är också en historia om flexibelt tänkande, hitta nya lösningar och se möjligheter där andra bara ser mörker, tyckte juryn som också vill lyfta fram Ing-Mari Henriksson som ett mycket bra föredöme för alla företagare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078