23948sdkhjf

Världsberömd gris fyller 15

En av Smålands mest kända souvenirer kan i år fira 150 år. Grännas polkagrisar föddes redan 1859.
Grännas polkagrisar är ett starkt varumärke. Säg polkagris, och de flsta tänker på Gränna. Polkagrisrandig parkerar till och med som ett eget ord i Svenska Akademins Ordbok. Det började 1859 när änkan Amalia Erikson i Gränna för första gången bakade randigt godis.Föga anade väl Amalia Erikson vad hon skulle ställa till med när hon som nybliven änka fick magistratens tillstånd att försörja sig och sin dotter med tillverkning av ”finare bakverk och den så kallade polkagrisen”.
Störst är rusningen förstås under sommaren, i semestertid. Men faktiskt, hela året strömmar turister till i den lilla orten vid Vätterns strand för att handla polkagrisar och se det randiga godiset tillverkas. Jodå, dörrarna står oftast öppna för besökare som på nära håll vill se bagarna knåda degen och vrida stängerna till de berömda polkagrisarna. Ett par av bagerierna välkomnar dessutom – efter förbokning – de entusiaster som vill gå ett steg längre och själva prova på den ädla konsten att baka egna polkagrisar. Och lärare är förstås en äkta polkagrisbagare.
Receptet på sina egna polkagrisar avslöjade tant Amalia aldrig. Trots hemlighetsmakeriet fick hon många efterföljare – som senare gissat sig till ingredienserna i smeten och smaksättningen med pepparmyntsolja. Och idag ser ett dussintal polkagrisbagerier i Gränna till att traditionerna hålls levande.
Amalia Erikson har redan tackats med en egen staty i Gränna. Dessutom blir det VM i polkagrisbakning den 22 juli.
Fotnot: Namnet sägs komma från polkadansen som var mycket populär på 1840-talet. Grisarna var från början ”pluttar”, det vill säga små pepparmintskarameller, men efter en tid lanserade Amalia polkagrisstången.
Utställningen om Amalia Eriksson, Amalia och polkagrisarna , pågår hela sommaren. Grenna Museum, 16/5-30/8.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083