23948sdkhjf

Hållbart Resande i Umeåregionen

Under hela sommaren har Hållbart Resande i Umeåregionens lokaler i rådhuset varit ett designkontor. Nu ska flera innovationer inom personresor visas upp.
Fyra studenter från designhögskolan har under sommaren arbetat med sammanlagt fyra projekt för att stödja Hållbart Resande i Umeåregionen i sitt arbete. Tanken med samarbetet var att hitta nya, innovativa lösningar på vardagliga problem samt att visa upp visionära mål för Umeå som en stad som prioriterar cykling.

Projekten har drivits i formatet av ett sommardesignkontor där fyra studenter och en industridesigner från Designhögskolans forskningsavdelning jobbat tillsammans med representanter från Umeå kommun.

- Samarbetet har gett oss möjligheten att få nya infallsvinklar på problem vi stöter på dagligen. Det har också varit väldigt inspirerande för alla på kontoret och har gett en inblick i ett helt nytt arbetssätt, säger Carina Aschan , projektledare för Hållbart Resande i Umeåregionen.

Det första projektet handlar om att belysa cyklistens plats i trafiken. Studenterna har på ett nytänkande sätt visat på hur man kan planera om Umeås centrum för att göra mer plats åt hållbara transportalternativ. Enligt studenterna från Designhögskolan skulle centrala Umeå kunna bli helt bilfritt. De har skapat en stad som prioriterar cyklisten, ökar säkerheten och tillgängligheten ur cyklistens perspektiv.

- Projektet är tänkt att vara en inspiration för stadsplanerare och stadsarkitekter men personligen tycker jag att det kan vara en blick in i framtiden för vem som helst, säger Karl Reinholtz som tillsammans med Malin Grummas, Martin Edlund och Theresa Berg arbetat med projekten.

Det andra projektet handlar om att göra det enklare för föräldrarna till barn som deltar i fritidsaktiviteter genom att samåka.

- I projektet visar vi hur man enkelt kan öka kontakten mellan föräldrarna, både i den egna föreningen och mellan olika föreningar. Vinsterna med det är ju inte endast ekonomiska och ekologiska utan även sociala. Man kan enkelt se tillfällen då balett-killarna åker i samma bil som hockey-tjejerna till träningen, säger Theresa Berg .

Vinsterna för föreningarna skulle vara ökad tillgänglighet vilket in sin tur skulle ge en större potentiell målgrupp.

Det tredje projektet visar på hur man kan minska behovet av pendling genom att skapa nätverksbyggande ortskontor på mindre orter.

- Vi visar på fördelarna, både för arbetsgivaren och den anställde, med att kunna jobba på distans en eller två dagar i veckan. Vi har tagit fram en tjänst som underlättar för uppstart av ortskontor i Umeåregionen, säger Martin Edlund .

I det fjärde projektet har studenterna från Designhögskolan i Umeå skapat en tjänst som stödjer samåkning. Tjänsten kan användas till att både motivera och synliggöra samåkning som ett alternativ till att ta bilen ensam.

- Vi har tittat främst på individens behov när det gäller samåkning och utvecklat en tjänst som stödjer både spontan samåkning och samåkande pendlare, säger Malin Grummas .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078