Säkra skolvägar bristvara
Över hälften saknar en plan eller strategi för att skapa trygga skolvägar för cyklande barn och föräldrar. Det framgår av en undersökning av Cykelfrämjandet och If.
I en enkät har Cykelfrämjandet tillsammans med If frågat Sveriges samtliga kommuner om deras arbete för säkra skolvägar. Undersökningen visar att över hälften av de svarande kommunerna inte har en plan eller strategi för att få fler barn och föräldrar att på ett säkert och tryggt sätt ta sig till och från barnets skola med cykel. Var tredje kommun uppger att de har en plan eller en strategi.
Flest kommuner som uppger att de har en plan finns i Jönköpings och Hallands län samt på Gotland (en kommun). Sämst resultat var det i Södermanland och Norrbottens län, där ingen kommun uppgav att de har en plan för säkra cykelvägar.
– Att cykla till skolan är det bästa för barnen. Det bidrar både till bättre hälsa, bättre inlärningsförmåga och bättre miljö. Därför behöver fler kommuner satsa på att göra det tryggt för barn och föräldrar som vill kunna ta cykeln till skolan, säger Christian Juul , ordförande i Cykelfrämjandets Riksförbund.
If genomför varje år en undersökning om trafikmiljön vid Sveriges grundskolor.
– Vi vet från dessa undersökningar att skjutsandet med bil är ett stort problem. Det skapar en otryggare trafikmiljö för barnen. Därför är detta ett område som kommunerna måste jobba med. Det blir i längden ohållbart om alla åker bil för att skolvägarna inte är tillräckligt säkra för att barnen ska kunna gå eller cykla, säger Caroline Uliana, informationschef på If.
FAKTA/Enkätens resultat
Fråga: Har kommunen en plan eller strategi för hur kommunen ska få fler barn och föräldrar att på ett säkert och tryggt sätt ta sig till och från barnets skola med cykel?
Svar: Ja (34%) Nej (57%) Senast 2012 (9%)
180 av landets 290 kommuner svarade på enkäten i december 2011.