23948sdkhjf

Författare på SJ:s tåg

Den 25 maj förvandlas flera av SJs tåg till rullande boklådor. Flera kända författare finns ombord och byter böcker med resenärerna på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.
– I vår senaste ombordundersökning säger 71 procent av våra resenärer att de helst läser när de åker tåg, säger Elisabeth Lindgren , kommunikationsdirektör på SJ.

SJ:s rullande boklådor är en del av Stora Bokbytardagen som syftar till att fler ska upptäcka fördelarna med att läsa böcker. Och möjligheten att dela med sig av sin favoritbok till andra läsare. SJ deltar i det ideella projektet Stora Bokbytardagen som vill göra det möjligt att spontant kunna byta bort och till sig läsvärda böcker. Ombord på ett flertal av SJs tåg kommer speciella boklådor med bytesmöjlighet att finnas.

– På tåget finns alltid tid för våra resenärer att läsa och koppla av. Om vi också kan vara med och bidra till ökat läsande och intress för böcker i ett ideellt projekt som stimulerar bokläsare att ta kontakt med varandra, prata litteratur och föreslå bra läsupplevelser så är vi gärna med, säger Elisabeth Lindgren.

På några avgångar den 25 maj kommer kända författare att finnas med ombord och dela med sig av sitt författarskap. Författarna som deltar är Christoper O’Regan, Maria Ernestam, Hassan Loo Sattarvandi, Ingemar Unge och Arne Norlin.

– Jag tycker att det här är en strålande idé. Jag har alltid med mig en bok på tåget och har haft några av mina starkaste läsupplevelser där, säger författaren Maria Ernestam som bland annat skrivit bästsäljarna På andra sidan solen, Busters öron och Caipirinha med Döden.

På sociala medier är intresset stort för Stora Bokbytardagen. På twitter kan SJs resenärer ge varandra tips på läsning ombord och många uttrycker att de kommer att ta med sig en bok och byta ombord den 25 maj. På Stockholm C kommer även delar av SJs twitterredaktion mellan klockan 09.00-16.00 finnas på plats vid ett bokbord utanför SJs Resebutik.
Idén med Stora Bokbytardagen föddes för fyra år sedan och tanken är att alla människor ska ta med sig en bok på morgonen och komma hem med en ny.

FAKTA/Författarna på tågen
Hassan Loo Sattarvandi
Kritikerrosade Hassan Loo Sattarvandi debuterade 2008 med romanen Stillsom nominerades till ett flertal priser, bland annat Borås tidnings debutantpris, och belönades med Katapultpriset för det årets bästa debut. Hans andra roman, Belägring, utkom 2011 och skildrar delvis samma karaktärer i Stockholmsförorten Hagalund som i debutromanen men utspelar sig 15 år tidigare i tiden. Belägring nominerades till Tidningen Vi:s litteraturpris samt till Sveriges radios romanpris.
Christopher O’Regan
Christopher O’Regan: historiker, välrenommerad 1700-talskännare och omtyckt guide i Gamla stan utkom 2004 med boken Gustaf III:s Stockholm: Glimtar ur 1700-talets stadsliv. Genom O’Regans djupdykning i 1700-talets Stockholmskvarter ger han en annan bild av denna epok långt ifrån gängse historiska skildringar som ofta fokuserat på armodet, smutsen, sjukdomarna och eländet. Är du nyfiken på att få veta mer om våra förfäders vardagsliv (vad de åt, hur de roade sig och vad de hade på sig) så är Christopher rätt man att fråga.
Maria Ernestam
Maria Ernestam är en populär författare, utgiven i fler än tio länder, som sedan debuten Caipirinha med Döden fängslat sin publik med psykologiska spänningsromaner med stråk av svärta i språket. Romanerna kretsar ofta kring de eviga filosofiska teman om vad som är gott eller ont och vad som är realistiskt eller magiskt och i sin senaste bok På andra sidan solen (2010) anlägger hon ett antropologiskt perspektiv när hon skildrar svenska missionärers resa till Kina under tidigt 1900-tal.
Ingemar Unge
Ingemar Unge är författare, kåsör och journalist som 2011 belönades med Jolopriset som ges ut till författaren och DN-journalisten Jolo, Jan Olof Olssons, ära. I Sverige anses han vara en av våra främsta kåsörer, främst publicerad i Dagens Nyheter och tidningen Vi. 2011 utkom han med En rolig bok: kåsörer och krönikörer under hundra år där han samlat mer eller mindre kända kåsörer som Hanna Hellqvist, Linda Skugge, Marianne Höök och Kar de Mumma, ja, alla sinnliga stilister med dragning till tillvarons absurditeter, som publicerats i svensk dags- och veckobrev under 1900- och 2000-talet.
Arne Norlin
Arne Norlin, född och uppvuxen i Ådalen men numera boende i Stockholm, har snart gett ut 70 böcker. Mest känd är han för barnböckerna om Halvan, den vetgirige pojken som provar en rad yrken och fordon. I böckerna förvandlas Halvans inledande lek till att han plötsligt befinner sig i olika yrken som polis, flygpilot eller tågförare. Arne Norlin har även skrivit flera böcker omTidningsdeckarna och Familjen Nalle. För vuxna har Arne Norlin bland annat skrivit deckaren Den sjätte mannen (2004) och faktaboken 1958: När folkhemmet fick fotbolls-VM (2008).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08