23948sdkhjf

Västerbotten först med trafikförsörjningsprogram

Region Västerbotten är först i landet att anta ett regionalt trafikförsörjningsprogram, vid fullmäktigesammanträde den 7 juni.
- Nu har vi en tydlig plattform för länets kollektivtrafik som kommuner och landsting kan förhålla sig till och påverka, säger Erik Bergkvist (S), regionstyrelsens ordförande Region Västerbotten.
Programmet har varit på remiss som visar att det finns punkter för fortsatt diskussion och behov av ytterligare anpassning till kollektivtrafiklagen. Trots att programmet nyss antagits startar därför Kollektivtrafikmyndigheten direkt en revidering.
- Kollektivtrafiken ska vara en självklar del av resandet i ett hållbart samhälle och vi ser en ökning på våra nya tågsträckor trots tekniska problem, ett tecken på att bekväm och snabb tågtrafik är attraktivt, säger Erik Bergkvist.
Men Västerbotten är ett stort län och busstrafik kommer även i framtiden att vara ett viktigt färdmedel som behöver utvecklas och attrahera fler resanden.
För att nå visionen om ett hållbart samhälle är programmet inriktat mot bland annat samordning av trafikplanering och bebyggelseplanering, extra satsningar på stråk med stor trafikpotential, förbättrad information till resenärer, kundperspektiv, tillgänglighet och medborgardialog.
Den nyinrättade kollektivtrafikmyndigheten vid Region Västerbotten har ett helhetsansvar för regional kollektivtrafik i länet och till närliggande län. Det är myndigheten som beslutar om allmän trafikplikt och därmed om vilken trafik som ska upphandlas. Beslut om allmän trafikplikt ska kunna härledas i det regionala trafikförsörjningsprogrammet.

Fakta Trafikförsörjningsprogrammet


Det regionala trafikförsörjningsprogrammet för Västerbottens län har tagits fram i samverkan mellan följande aktörer: Länstrafiken i Västerbotten AB, Region Västerbotten, Trafikverket, och den tidigare sakkunniggrupp i trafikfrågor (SAK) som verkat som arbetsgrupp för framtagandet. SAK har bestått av representanter från Umeå kommunföretag, Skellefteå kommun, Sorsele kommun, Vilhelmina kommun och Västerbottens läns landsting. Det regionala trafikförsörjningsprogrammet gäller för perioden 2012–2015, med årlig revidering.
Region Västerbotten har det regionala utvecklingsansvaret i Västerbottens län. Med landstinget och länets alla 15 kommuner och i nära samarbete med andra parter inom och utanför regionen skapas utvecklingskraft för att göra regionen till en ännu bättre plats att bo, leva och verka i.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078