Trygghet viktigt för kollektivtrafiken
Betydelsen av trygghet i kollektivtrafiken togs upp i ett Almedagsseminarie. Kvinnor, unga vuxna, storstadsbor och barn känner sig mest otrygga enligt en ny rapport från Tryggare Sverige.
Ett av flera förslag i den nya rapporten som presenterades i Almedalen är att inrätta en nationell samordnare för trygghetsfrågorna i kollektivtrafiken.
– Förslaget om en nationell samordnare kan vara ett bra sätt att jobba vidare på ett konstruktivt sätt med trygghetsarbetet, säger Carl-Johan Sjöberg , trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik som deltog i den efterföljande debatten.
Rapporten visar att resenärens upplevelse av sin egen trygghethet beror bland annat på rädsla och oro att utsättas för brott och ordningsstörningar i och i anslutning till kollektivtrafiken. Rädslan och oron bygger framför allt på en känsla av kontroll, tillit till samhället och till andra människor samt en tro på sin egen förmåga att förhindra brott och hantera eventuella konsekvenser av att utsättas.
Studier och diskussioner kring trygghet och otrygghet innefattar ”hela resan”, det vill säga på väg till/från hållplats eller station, medan man väntar på tåg, buss etc. och ombord. Kvinnor, unga vuxna, storstadsbor och barn känner sig mest otrygga. Anledningarna är framför allt brister i den fysiska miljön till exempel dålig belysning och skadegörelse, låg social kontroll, oönskade möten och brist på trafikinformation i realtid.