Tutankhamun i Malmö
Nu är den unika utställningen ”Tutankhamun - Graven och skatterna” i Malmö invigd, det skedde 13 september. Malmö blir enda stad i Skandinavien där utställningen visas.
– Äntligen har Tutankhamun-utställningen i Malmö öppnat. Det är en fantastisk utställning och en utmärkt anledning att resa till Malmö. Vi har stora förväntningar och av förhandsintresset att döma är det många som planerar att besöka Tutankhamun på nya Malmömässan, säger Johan Hermansson , turistdirektör i Malmö.
Även Egyptens ambassadör i Sverige deltog vid invigningen:
– Egypten har en 5000 år gammal historia och kultur som är osedvanligt rik. Det är mycket glädjande att alla besökare genom utställningen ”Tutankhamun- Graven och skatterna” nu får möjlighet att uppleva en glimt av det gamla antika Egypten, säger Mr Mohamed Osama Taha Elmagdoub .
Julius Malmström är svensk utställningsproducent:
– Efter 40 år i nöjesbranschen arrangerar jag för första gången en utställning.Jag hoppas att besökarna ska tycka att ”Tutankhamun - Graven och skatterna” är lika intressant och spännande som jag gör. Mitt jobb är att se till att människor får uppleva saker och det antika Egypten har alltid fascinerat mig.
Om utställningen
För 90 år sedan, i november 1922, hittade den engelske arkeologen Howard Carter Tutankhamuns grav i Konungarnas dal i Egypten. Det väckte sensation över hela världen eftersom graven var i stort sett orörd och innehöll tusentals föremål , bland annat sarkofagen, flera kistor och den berömda begravningsmasken. Tutankhamun blev kung redan vid tio års ålder och dog när han var 19 år. I mer 3 000 år låg han okänd och oupptäckt i sin grav.
Den första utställningsdelen består av en introduktion till kulturen i det antika Egypten fram till Tutankhamuns tid. Därefter träder besökaren in i den första gravkammaren som är helt fylld av föremåI arrangerade på samma sätt som när Howard Carter gjorde sin upptäckt. Det är skickliga egyptiska hantverkare som tillsammans med några av världens ledande egyptologer och teknisk expertis tillverkat replikerna i full skala. Här finns alla de mest kända föremålen: kistorna, sarkofagen, begravningsmasken, möbler, Faraos vagn och hundratals andra föremål. I den andra delen av utställningen får vi lära oss mer om arvet från det forntida Egypten. Här står de stora förgyllda kistorna från gravkammaren på rad med den yttersta kistan först och den berömda begravningsmasken i guld sist.
Unik exposé
Ingen annanstans i världen kan gravkamrarna ses på det här sättet. I Kairo visas fynden bakom glasmontrar på Egyptiska museet och i gravkammaren i Konungarnas dal finns bara en av kistorna kvar. I framtiden kommer förmodligen bara enstaka originalföremål från Tutankhamuns grav att kunna visas på utställningar. De är för dyrbara och för ömtåliga, inget försäkringsbolag vill längre försäkra dem om de lånas ut. Enbart Tutankhamuns begravningsmask, som blivit en ikon för Egyptens alla faraoner, har ett försäkringsvärde på 6 000 000 000 US-dollar. Masken väger elva kilo, är gjord av rent guld och är världens dyraste konstföremål.
Utställningen vänder sig till en bred internationell publik, audioguider och utställningskataloger finns både på svenska, danska, engelska och tyska. Audioguiden ingår i entréavgiften och för barnen finns dessutom en egen audioguide. Malmö stad och Region Skåne gör det möjligt för cirka 18 000 högstadie- och gymnasieelever runt om i Skåne att som ett led i historieundervisningen besöka utställningen.
Utställningsproducent för ”Tutankhamun- Graven och skatterna” är Semmel Concerts i Tyskland. Julius Production AB har utställningsrättigheterna för Skandinavien. Utställningen på MalmöMässan i Hyllie pågår 15 sept – 17 februari 2013.