23948sdkhjf

Kollektivtrafikforskning till Lund

Nya nationella forskningscentret för kollektivtrafik kommer att ligga i Lund. Huvudmän blir Lunds Universitet tillsammans med Malmö Högskola och VTI, arbetsnamnet för centret är K2.
Målet om en fördubbling av kollektivtrafiken kommer att kräva omfattande ansträngningar, och nya innovationer för att kunna förverkligas. Därför görs nu en omfattande satsning på forskning och utveckling inom området. Lunds Universitet tillsammans med Malmö Högskola och VTI, kommer att vara huvudmän för centret. Trivector som varit en av de drivande krafterna för att centret skulle hamna i Lund, har haft i uppdrag att hålla samman arbetet med ansökan, och kommer att delta i centret på olika sätt.

– Det känns mycket bra att de ansträngningar vi startade för snart två år sedan nu burit frukt. Utan det stöd från Region Skåne, Skånetrafiken, Lund, Malmö, Helsingborg och Handelskammaren, som visats under inledningen på arbetet med ansökan, är det tveksamt om ansökan fått den förankring som krävts för att komma hela vägen, säger Christer Ljungberg , vd på Trivector.

Centret finansieras med lika delar från VINNOVA, Formas och Trafikverket respektive kollektivtrafikhuvudmännen i de tre storstadsregionerna samt universiteten och VTI.

– Arbetet i K2 kommer att bedrivas genom ett omfattande samarbete med kollektivtrafikbranschen, och vi bedömer att det var detta som fällde avgörandet till Skånes fördel. Detta samarbete är mycket viktigt för att göra alla aktörer delaktiga så att framtidens urbana regioner får en hållbar trafikutveckling, genom en väsentligt förbättrad kollektivtrafik, säger Lena Smidfelt Rosqvist , forskningschef på Trivector.

Centrat startas under början på 2013 med en tvåårig uppbyggnadsfas. Fullt utbyggt kommer centrat att ha 30-35 forskare från akademi och bransch samt industridoktorander anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063