Försiktig optimism i transportbranschen
TransportIndikatorn för första kvartalet i år ökar med 21 enheter och landar på plus 1. Andelen företag som är optimistiska är lika stor som andelen företag som är pessimistiska.
- Den globala ekonomiska oron sätter sina spår, säger han till rt-forum/TRAFIKFORUM. Trots en svag optimism räknar få med att rekrytera den närmaste tiden. Samtidigt fortsätter euro-zonen att vara centrum för skuldkris, politisk osäkerhet och stora problem med konkurrenskraften, vilket håller nere tillväxten under många år framöver.
TransportIndikatorn är TransportGruppens barometer för konjunkturläget hos transportföretagen, som tas fram i samarbete med Hill Research.
Trots en allmän oro inför det ekonomiska läget vänder TransportIndikatorn från minus till plus.
- Sammantaget ökar TransportIndikatorn med 21 enheter detta kvartal och landar på plus 1, vilket innebär att andelen företag som är optimistiska är lika stor som de som är pessimistiska, säger Peter Jeppsson. Transportföretagen har en stark tro på omsättningsutvecklingen i det egna företaget. Däremot är man mindre optimistisk vad gäller omsättningsutvecklingen och utvecklingen av antalet anställda i branschen som helhet.
Peter Jeppsson konstaterar också att Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets andra kvartal visar ökade ordervolymer både när det gäller export och hemmamarknaden, vilket ger draghjälp för produktionen. Den absoluta botten i lågkonjunkturen för teknikindustrin har därmed passerats.
- Denna utveckling hos Teknikföretagen ger i viss mån ringar på vattnet för transportbranschen, eftersom ökad produktion leder till ökat behov av transporter, säger Peter Jeppsson. Det är glädjande att Teknikföretagen nu konstaterar att den absoluta botten i lågkonjunkturen för teknikindustrin har passerats och att ordervolymerna har vänt från en minskning till en ökning för alla storleksgrupper av företag.
I föregående Transportindikator trodde bara 21 procent av respondenterna att omsättningen i det egna företaget skulle öka under det kommande kvartalet. I TransportIndikatorn för det första kvartalet i år är transportföretagen mer optimistiska då andelen som tror på en omsättningsökning har ökat till 33 procent, vilket innebär att det nu är fler som tror på en ökning jämfört med de som tror på en minskning. Andelen som tror på en oförändrad omsättningsutveckling är 50 procent och andelen som tror att omsättningen kommer att minska är 16 procent.
10 procent av transportföretagen tror att antalet medarbetare i branschen kommer att öka under det kommande kvartalet. Andelen företag som tror att antalet anställda kommer att minska uppgår till 27 procent. 63 procent av transportföretagen tror att antalet anställda kommer att vara oförändrat.
En av kategorierna som ingår i TransportIndikatorn – lastbilsåkerierna – är den kategori som är minst positiv till framtida utveckling i branschen.
- Att lastbilsåkerierna är minst positiva beror bland annat på ökad utländsk konkurrens i kombination med ökad prispress i flera sektorer av åkerinäringen, säger Peter Jeppsson.
Kategorin bussföretagare i TransportIndikatorn ser däremot mer positivt på framtiden.
- Detta beror bland annat på att det är stort fokus på kollektivtrafiken ur ett samhällsperspektiv, säger Peter Jeppsson. Det pågår ett stort arbete i stora delar av landet med att få fram lösningar som bidrar till ökat resande med kollektiva färdmedel. Det handlar bland annat om arbetspendling och resor på fritiden. Detta leder till ökad optimism bland bussbolagen.
Fakta TransportIndikatorn
TransportIndikatorn är TransportGruppens kvartalsvis återkommande temperaturmätare på nuläget och framtidstron i transportnäringen. TransportIndikatorn tas fram i samarbete med HUI Research och ger en inblick i hur näringens företag ser på omsättningsutvecklingen i dagsläget, samt hur omsättning och sysselsättning kommer att förändras under nästkommande tre månader. TransportIndikatorn baseras på svar från cirka 230 företag. Panelen fördelas mellan företagen i TransportGruppens förbund, det vill säga BA, BuA, MAF, PAF, SARF, Sveriges Hamnar, Svenska FlygBranschen och Transportindustriförbundet. Syftet med urvalet är att det ska vara representativt för samtliga branscher. Panelen får svara på frågor om hur man tror att omsättning oh sysselsättning både i den egna verksamheten och i den egna branschen kommer att utvecklas under de närmaste tre månaderna.