23948sdkhjf

Busskonflikten avblåst

Bussarbetsgivarna och Kommunal slöt nytt avtal för bussbranschen sent på kvällen 27 juni. Trafiken rullar nu på de drabbade linjerna och båda parter ser sig som vinnare.
Bussarbetsgivarna och Kommunal har nu slutit avtal för bussbranschen. Det nya avtalet löper över drygt tre år och ligger på märket, det vill säga löneökningar på samma nivå som för övriga avtalsområden. Det nya vtalet innehåller inslag av ökad dialog i samband med upphandlingar i syfte att minska de anställdas oro för anställningstryggheten.

– Framförallt är jag glad över att trafiken nu kan komma igång igen. Vi har tagit ett stort ansvar under hela konflikten och är nöjda med att nu ha tecknat ett avtal som ekonomiskt ligger i nivå med andra överenskommelser i årets avtalsrörelse, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna och TransportGruppen.

Eftersom avtalet undertecknades av parterna under torsdagskvällen är det inte helt klart när all trafik går enligt tidtabell, men större delen av den trafik som varit uttagen i strejk rullar redan under 28 juni. För aktuell information om resor uppmanar Bussarbetsgivarna resenärerna att kontakta den regionalt ansvarige för kollektivtrafiken, exempelvis SL eller Östgötatrafiken.

– Det känns också bra att vi nått en överenskommelse för att minska oron vid upphandlingar samtidigt som vi har tryggat den fria anställningsrätten. Vi har nu ett avtal som båda parter accepterar och som skapar långsiktiga förutsättningar för bussbranschen att växa och utvecklas, säger Peter Jeppsson.

Avtalsregleringar som skapar ordning och reda för personalen vid entreprenörsbyte, ökat inflytande på schemaläggning, förbättringar av reglerna kring matraster, och lägstalön för de yrkesgrupper som inte redan har det. Så kommenterar Kommunal det nya avtalet, Fackförbundet fortsätter:

Ett nytt avtal har slutits på trafikområdet mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna. En nämnd för entreprenörsbyten kommer att inrättas. Det innebär att representanter från centralt håll kommer att följa hur företagen sköter personalfrågorna vid entreprenörsbyten och vilka effekter de nya avtalsregleringarna får.

– Kollektivavtalsregleringarna skapar en tryggare arbetsmarknad för anställda inom trafiken och vi har därmed vunnit framgångar i de avgörande villkorsfrågor som vi gick i konflikt på. Det är en stor seger för anställda i en utsatt bransch. Den nämnd som nu inrättas ger ordning och reda, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström .

Branschen domineras idag av ett fåtal stora utländska företag som med allt lägre priser tävlar med varandra om att få leverera trafik. Det är tydligt att de stora bolagens låga anbud i upphandlingar har inneburit en prispress som drabbar hela bussbranschens utvecklingskraft. Därför är nämnden för entreprenörsbyten en viktig del i det nya avtalet med Bussarbetsgivaren.

• Avtalsregleringar som skapar ordning och reda för personalen vid entreprenörsbyten.
• Lägstalön införs för yrkesgrupper som inte har det
• Medarbetarnas inflytande över schemaläggningen ökar, vilket möjliggör bättre arbetstider och att man kan få den dygnsvila man behöver
• Korta matraster får inte längre vara regel och ständigt återkommande
• Föräldraförsäkring som alla andra
• Lönen höjs med 1732 kronor under avtalsperioden 1 juni 2013 – 30 september 2016

– Vi har sett att bussförare förväntas vara maskiner. Ett ökat inflytande över arbetstiderna ger scheman för människor istället. Villkoren för trafikanställda är avgörande för passagerarnas säkerhet, de anställdas arbetsmiljö och de framtida rekryteringsmöjligheterna för branschen, säger Annelie Nordström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109