Biogasen upp åtta procent
2012 års biogasproduktion har ökat med åtta procent visar den nya statistiken och når 1,6 TWh. Trots ökningen råder fortfarande stor brist på biogas.
– Biogasproduktionen fortsätter att öka vilket är glädjande. Men vi är långt ifrån den realiserbara produktionen på dryga 20 TWh. Jag har mött flera lantbrukare, energibolagsföreträdare och massaproducenter som inte får ihop sin investeringskalkyl. Utan ett bredare och mer långsiktigt styrmedel liknande det som vindkraften har i elcertifikatsystemet kommer ökningstakten inte alls att motsvara efterfrågan, säger Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige.
Sammanräkningen av produktion och användning av biogas visar att andelen biogas som går till fordonssektorn fortsätter att stiga. 53 % av den producerade biogasen uppgraderades och användes som fordonsgas.
– Att majoriteten av biogasen går till transportsektorn gör oss helt unika i världen. Vi är en föregångare i att använda biogas i bilar, bussar och lastbilar. Vi tar effektivt hand om vårt avfall och ersätter en del av de fossila bränslena, med kraftigt minskade utsläpp till följd, säger Anders Mathiasson.
Sammanlagt fanns vid årsskiftet 242 biogasproducerande anläggningar varav 135 avloppsreningsverk, 55 deponier, 26 samrötningsanläggningar och fem industrigasanläggningar i Sverige. Gårdsbiogasanläggningarna har ökat med sju och är nu 26 till antalet.
Samrötningsanläggningarna där bland annat hushållsavfall, slakteriavfall och gödsel från lantbruket rötas ökade produktionen med 24 procent jämfört med föregående år och står nu för nästan en tredjedel av produktionen. Dessa anläggningar har till stor del tillkommit tack vare det tidigare Klimatinvesteringsprogrammet.
53 uppgraderingsanläggningar finns numera där biogasen görs till fordonsgaskvalitet och vid elva injektionsstationer injicerades uppgraderad biogas på naturgasnätet.
Under 2012 producerades för första gången flytande biogas (Liquefied Biogas - LBG) i Sverige. Den totala produktionen av LBG uppgick till cirka 14 GWh och användes enbart i transportsektorn. Även här är Sverige en föregångare och intresset är stort för tekniken att förvätska biogas så att även tunga fordon kan använda gasen.
Förutom biogas har samrötningsanläggningar och gårdsbiogasanläggningar tillsammans producerat drygt 1 120 000 ton biogödsel varav minst 99 % användes som gödning och kunde därmed ersätta fossil handelsgödsel.
Statistiken sammanställs av Energigas Sverige i samarbete med Avfall Sverige, Svenskt Vatten och LRF och finansieras av Energimyndigheten.