23948sdkhjf

Färdtjänstresenärer bordar vanlig buss

Landets färdtjänstresenärer reser allt oftare med den vanliga kollektivtrafiken – det framgår av den genomgång som Svensk Kollektivtrafik gjort.
– Det man ska tänka på är att tillståndsprövningen har skärpts de senaste åren, det vill säga att man behöver ha påvisade funktionshinder, det är inte möjligt att få social färdtjänst eller enbart på grund av ålder. Detta gör det ännu mer glädjande att se att satsningarna på ökad tillgänglighet har gett de färdtjänstberättigade ökade möjligheter att resa och färdas i linjetrafiken, säger Mattias Andersson , projektledare på Svensk Kollektivtrafik. Han fortsätter:

– Det finns fortfarande mycket att göra, och då främst utifrån hela resan perspektivet och infrastrukturen, till exempel vad gäller vägen mellan bostaden och till hållplatsstolpen. När jag kikar över resvanor i Kollektivtrafikbarometern ser jag att de av de tillfrågade som anger att de har ett funktionshinder reser mer stadsbuss än andra resenärsgrupper. Statistiska avser 2014, men trenden finns även tidigare.

År 2010 var det 18,7 procent av färdtjänstresenärerna som åkte med den vanliga kollektivtrafiken. Sedan har de blivit allt fler: 2011 hade andelen ökat till 20,1 procent, 2012 var det 24,8 procent. Därefter har ökningen planat ut något så att det var 26,0 procent färdjänstberättigade som åkte vanlig kollektivtrafik 2013 och 26,2 procent gjorde det förra året.

Annat spännande om kollektivtrafikresor finns att läsa i rapporten "Kundresan i kollektivtrafiken" som nu finns att ladda ner från svenskkollektivtrafik.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.363