23948sdkhjf

Jeppsson: "Svenska modellen hotad!"

Det är anmärkningsvärt att Kommunal går till regeringen när de inte fått allt vad de vill i vår kompromiss – det här hotar faktiskt den svenska modellen.
Det säger Peter Jeppsson, vd för TransportGruppen angående Kommunals utspel tidigare om att vända sig till civilminister Adralan Shekarabis för att pressa fram säkrare övergångar när en ny entreprenör tar över efter en vunnen upphandling.

– Vi har varit i den här frågan ganska länge och noga granskat vad som är tillåtet och inte när det gäller upphandlingar och vilka krav det går att ställa i upphandlingssammanhang enligt gällande regelverk, säger Peter Jeppsson. Han fortsätter:

– Att ställa krav på kollektivavtal och personalövertagande bryter mot regelverket. Märk väl att mycket av detta regelverk kommer från EU. Så för det första är det intet tillåtet och för det andra är det i själva verket på det sättet att alla regelmässigt får följa med över när det sker byten av entreprenör.

Kommunal hävdar dock att det råder otrygghet, att vissa medarbetare inte erbjuds nya jobb. Men den beskrivningen tillbakavisas av Peter Jeppsson:

– Ibland händer det att en entreprenör inte anställer enstaka personer från den föregående entreprenörer. Då handlar det om personer som inte håller måttet, det är inte alla som är lämpliga att vara bussförare – och då förekommer det ibland att den nye entreprenören inte anställer alla. Men det är, och måste fortsättningsvis få vara en arbetsgivares rätt att själv bestämma vem man vill anställa eller inte.
Frågan har tidigare varit uppe vid kollektivavtalsförhandlingar mellan Sveriges Bussföretag och Kommunal, något som Ulrika Egervall redogjorde för under Kollektivtrafikdagen 6 maj. Där hittade parterna fram till en kompromiss kring hur de här frågorna skulle hanteras, något som båda parter alltså varit överens om när de skrev på avtalet.

– Då tycker jag att det är anmärkningsvärt att fackförbundet går till regeringen i stället när de inte får allt de vill ha i förhandlingarna med oss. Just för att regeringen ska leverera resten. Det hotar faktiskt den svenska modellen som både fack och arbetsgivare är ganska förtjusta i. Vi brukar bägge gilla att det är arbetsmarknadens parter som ska sätta reglerna på arbetsmarknaden, inte staten. Det är anmärkningsvärt och som jag ser det hotas den svenska modellen av ett sådant här agerande, säger Peter Jeppsson.

Att regeringen verkar hänga på Kommunals utspel är något som Sveriges Bussföretag ställer sig mycket frågande till. Civilministern har planer på att låta den kommande upphandlingsmyndigheten ta fram underlag till kollektivtrafikmyndigheterna i syfte att underlätta krav på personalövertagande i samband med upphandlingar. Advokatbyrån Baker & McKenzie klargjorde redan i samband med årsskiftet i en rättsutredning att sådana krav inte är i överensstämmelse med gällande lagstiftning, vilket Peter Jeppsson pekat på här ovan.

Men civilminister Ardalan Shekarabi har meddelat via i ett inslag i TV4 Nyheterna 7 maj att regeringen kommer att be Upphandlingsmyndigheten, som upprättas i september, att ta fram underlag för att underlätta krav på övertagande av personal i samband med upphandlingar av busstrafik. Sveriges Bussföretag ställer sig frågande till ministerns utspel.

– För det första är det mycket olämpligt att regeringen blandar sig i frågor som ska hanteras av arbetsmarknadens parter. Vi arbetar för att öka känslan av trygghet i samband med upphandlingar tillsammans med Kommunal. Genom att göra frågan politisk urholkas den svenska arbetsmarknadsmodellen. För det andra strider kraven på personalövertagande alltså mot gällande lagstiftning. Något som experter på upphandling avgjorde i en rättsutredning redan vid årsskiftet, säger Peter Jeppsson.

I utredningen av advokatfirman Baker & McKenzie fastslogs att kravet på övertagande är ett oproportionerligt krav.

– För det tredje är det märkligt att regeringen och Kommunal lägger sådan energi på denna fråga. Bussföraryrket är bland de tryggaste som finns på arbetsmarknaden. Därtill behåller du som anställd lönenivåer och villkor även efter en upphandling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.361