Maktutställning på Skokloster
Utställningen Prakt & Makt visar upp adelsfamiljen Brahes överdådiga livsstil under 1600-talet – ett spännande mål på bussresan i Uppland.
Adelns extravaganta livsstil till vardags och i fest med en lyxkonsumtion som sällan skådats går som en röd tråd i utställningen. Den visas i vacker slottsmiljö, i rum där släkten Brahe beskrivs ur olika perspektiv. I Silverkammaren presenteras t ex Brahes ägor och här kan barnen bygga sina egna slott av klossar. Ett grandiost uppdukat festbord kan beskådas i Brahematsalen.
Livets skeden skildras också, begravningar var lika storslagna som bröllop. Högadeln ståtade med kunglig prakt, där den dödes plats i samhället skulle befästas i all evighet. Det var viktigt för stormaktstidens adelsmän att bygga ett starkt varumärke i en hierarkisk värld, där gränsen mellan under- och överordnad var tydlig. Vid sidan av kungamakten dominerades styret av ett fåtal högadliga familjer. Den mest betydelsefulla var ätten Brahe, nr 1 i Riddarhuset.
Aktiviteter för hela familjen
Barn ges möjlighet att prova historiska dräkter och bygga slott. Visningarna i sommar, ”vanliga” och dramatiserade, inriktade på familjen Brahe och dess framträdande roll i slottets långa historia. Skaparverkstaden har temat glitter och glamour. Öppet 27 juni till 14 augusti Det finns också en Slottssafari – en klurig frågesport.
Prakt & Makt Brahe och 1600-talets adliga livsstil är en vandringsutställning som Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet har producerat i samarbete med Jönköpings länsmuseum. Utställningen på Skokloster öppnar 6 juni och pågår till 25 september. Samma dag som utställningen öppnar, nationaldagen 6 juni, genomförs en upptäcktsfärd i Skoklosters slotts historia. I rustmästarens forna bostad på entréplanet öppnas också en ny utställning om slottet. Den världsberömda målningen Vertumnus av Giuseppe Arcimboldo får en ny inramning och ur samlingarna lyfter vi fram unika föremål som berättar om slottets historia.
FAKTA/Skoklosters historia i ett nötskal
Efter byggherren Carl Gustaf Wrangels död övergick ägandet till familjen Brahe, när hans äldsta dotter Margareta Juliana år 1660 gifte sig med riksrådet och amiralen greve Nils Brahe d y. Vid hans död 1699 instiftade änkan Margareta Juliana ett fideikommiss. Skokloster var sedan i familjen Brahes ägo tills ätten dog ut 1930. Då övergick slottet genom arv till familjen von Essen.