Naturhistoriska fyller 100
I år är det 100 år sedan naturens palats i Frescati invigdes i Stockholm – Naturhistoriska riksmuseet kommer fira under hela året.
Här finns världens äldsta miljöprovbank. Till exempel har ägg från fågeln sillgrissla samlats in på samma platser sedan 1967. Äggen avslöjar något för oss om effekterna av miljögifter eftersom gifterna i dem representerar vad som finns i Östersjön. Under 1980-talet var haven väldigt förorenade, vilket ledde till att Sveriges havsörnar blev sterila. Tillsammans med Naturskyddsföreningen startades ett stort räddningsprojekt. Tack vare museets upptäckt av miljögifter utrotades inte havsörnen.
Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet var först i världen med att kartlägga mammutens dna. Dna består av ungefär 50 miljoner små bitar. Genom att sekvensera 900 miljoner små korta dna-bitar så kunde de sedan med datorns hjälp pussla ihop hela arvsmassans sekvens. Vi närmar oss svaret på varför mammutarna dog ut.
Naturhistoriska riksmuseet är en kugge i samhällets maskineri. Museet vision är att öka kunskapen om naturen och inspirera till ansvar för vår värld. Därför forskar Naturhistoriska riksmuseet och sprider kunskap och upplevelser. Nu fyller museet 100 år och tar tillfället i akt att lyfta upp några av de viktigaste händelserna ur vår rika historia.
Kuriosa om Naturhistoriska: Visste du att Naturhistoriska riksmuseet på 80-talet räddade havsörnen från att utrotas? Eller att museets forskare var först i världen med att kartlägga mammutens hela arvsmassa?