Kaffet – hotellfrukostens höjdare
Hotellfrukosten är en viktig del av hotellupplevelsen för många svenskar – var fjärde svensk sätter kaffet i topp för lyckat frukost.
Hotellfrukosten är viktigare för hotellen än vad man kanske kan tro. Det visade sig inte minst när en hotellkedja valde att ta bort baconet på menyn på ett antal av sina norska och svenska hotell i fjol – ramaskriet blev överväldigande och hotellkedjan tvingades att backa. Med tanke på att hela 8 procent av svenskarna säger att baconet är viktigast på hotellfrukosten är det inte förvånande. I topp på listan över svenskarnas favoriter på hotellfrukosten ligger dock gott kaffe, vilket 23 procent av svenskarna anger är absolut viktigast, enligt Tickets Novus-undersökning.
– Svenskarna är ett kaffeälskande folk och därför tycker de att gott kaffe är allra viktigast på hotellfrukosten. Frukosten är ofta är det sista man gör innan man checkar ut och därför påverkar den även helhetsupplevelsen av hotellet, säger Karin Starkman Ahlstedt , PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatrsor.
En bra fruktbuffé är det näst viktigaste på svenskarnas hotellfrukostar. Det anses fräscht och nyttigt med frukt på morgonen och kopplingen till de senaste årens hälsotrend är tydlig. Speciellt på varmare destinationer uppskattar många en fräsch fruktbuffe med exotiska frukter.
– Att äta ekologiskt ligger också i tiden, men ändå är det inte mer än 7 procent av svenskarna som säger att det viktigaste är att allt är ekologiskt på frukostbuffén på hotellet. Såväl bacon, frukt, äggröra och kaffe är viktigare, säger Karin Starkman Ahlstedt.
Korvar och att det finns flera olika morgontidningar att välja på ligger i botten på listan. Grönsaker och flingor finns det inte heller något större intresse för.
Topp – Svenskarnas favoriter på hotellfrukosten
1. Gott kaffe, 23 procent
2. Fruktbuffé, 15 procent
3. Äggröra, 9 procent
4. Bacon, 8 procent
5. Att allt är ekologiskt, 7 procent
6. Färskpressad juice, 7 procent
7. Att någon gör omeletter, 5 procent
8. Pålägg, 5 procent
9. Pannkakor, 3 procent
10. God juice, 3 procent
11. Ostarna, 2 procent
12. Flingor, 1 procent
13. Grönsakerna, 1 procent
14. Korvar, 0 procent
15. Flera olika morgontidnignar, 0 procent
Inget av ovanstående, 7 procent
Vet ej, 5 procent
Källa: Tickets Novus-undersökning, 1014 respondenter, riksrepresentativt urval. Fråga: Vad är allra viktigast på hotellfrukosten. Bara ett svar.