Uppsala vill bygga spårväg
Uppsala kommun får 120 miljoner kronor av staten för att delfinansiera hållbar stadsutveckling – därmed kan spårväg byggas, enligt lokala politiker.
– Nu är det full fart framåt den moderna kollektivtrafiken i Uppsala. Genom miljonstödet till Kunskapsstråket kan vi göra investeringar som är nödvändiga för en framtida spårvägsutbyggnad, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med särskilt ansvar för trafik och miljö.
Sträckan det gäller – kallad Kunskapsstråket – passerar via flera universitetscampus, tusentals arbetsplatser och två nya stadsdelar och ska knyta ihop stadskärnan med Akademiska sjukhuset, Science Park, Biomedicinskt centrum, Rosendal, Ångströmlaboratoriet, och Ulleråker mot SLU Ultuna.
Åtgärderna handlar om att förstärka infrastrukturen och lägger grunden för att bygga ut kapacitetsstark kollektivtrafik, exempelvis spårväg. Avtalet innebär att staten, efter prövning av Trafikverket, går in och medfinansierar hållbara satsningar. Som motprestationskrav ställer staten kravet att många bostäder byggs.
Stadsmiljöavtalet innebär att följande åtgärder kommer att genomföras:
Nybyggnad av kollektivtrafikgata genom Ulleråker
Bro för kollektivtrafik över Kungsängsleden
Utbyggnad av kollektivtrafikkörfält i befintligt gatunät Lägerhyddsvägen-Sjukhusvägen
Utbyggnad av separata kollektivtrafikkörfält i befintligt gatunät, Sjukhusvägen
Utbyggnad av separata kollektivtrafikkörfält i befintligt gatunät, Munkgatan – Bäverns gränd
Anläggning av sju stationsliknande hållplatser
Genomförande av handlingsplan för förbättrad farmkomlighet i nytt linjenät i Uppsala stad. Enklare utförande av åtgärd kollektivtrafikkörfält Lägerhyddsvägen - Sjukhusvägen
Uppsala kommun kommer som motprestation ha ett nytt linjenät för kollektivtrafiken klart under 2017, ta fram detaljplaner och starta bostadsbyggande för cirka 9 000 lägenheter till 2018, skapa fler snabbcykelleder och vara Sveriges bästa cykelstad 2018, ta fram en ny handlingsplan för parkering, en genomförandeplan för nya hastigheter ska vara klar 2018 och ta fram ett åtgärdsprogram mot omgivningsbuller.
Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör, anser att de krav på motprestation som ställs är mål som kommunen redan arbetar med och i vissa fall är på god väg att uppnå.
– Bostadsbyggandet är redan igång i Rosendal och i Ulleråker är det snart dags. Med en kapacitetsstark kollektivtrafik har vi förutsättning för bostadsbyggande med starka miljöhänsyn – vilket hela tiden har varit vårt mål, säger Mats Norrbom .
Regeringen har under innevarande mandatperiod avsatt 2 miljarder för stadsmiljöavtal. I innevarande ansökningsomgång delas totalt 473 miljoner kronor ut i stöd och Uppsala är den kommun som får överlägset mest. Uppsala kommun kan nu realisera sina planer för hållbart resande i Ulleråker genom att få grundläggningsarbetet för kollektivtrafiken genomfört.
– Kunskapsstråket binder ihop några av våra största bostadsområden, arbetsplatser och universitetscampus, och det är första etappen i att binda ihop SLU med centrum. Detta är hållbar stadsutveckling, säger Maria Gardfjell.
Kostnaden för de delar som kommunen ansökte om omfattar sammantaget 250 miljoner. Bidraget från staten kunde max vara 50 procent av totalkostnaden, vilket Uppsala kommun har beviljats.