23948sdkhjf

Besöksrekord i norr

Det går bra för den regionala besöksnäringen i Lappland - omsättningen nådde 6,1 miljarder kronor vilket är rekord.
Besöksnäringen inom destinationen Swedish Lapland fortsätter växa och omsatte 2015 rekordsumman 6,1 miljarder. Det är en ökning med 6 procent från föregående år enligt TEM, turistekonomisk modell. Därmed är näringen ett steg närmare målet om en fördubblad omsättning (8,2 miljarder) till år 2020.

– Idag är besöksnäringen en betydelsefull basnäring som bidrar till sysselsättning och stärker regionens synlighet och attraktionskraft. De senaste 10 åren har besöksnäringen nästintill fördubblats. Det är skickliga turistföretagare som med utgångpunkt i vår unika arktiska natur och kultur skapar attraktiva reseanledningar till destinationen, säger Erica Mattsson , vd på Swedish Lapland Visitors Board.

Rapporten visar att de totala skatteintäkterna från besöksnäringen landar på 540 miljoner under 2015, vilket är en ökning med 15 procent från 2010. Förutom att intäkterna från besöksnäringen stannar på orten möjliggör besöksnäringen en levande landsbygd och högre servicegrad för lokalbefolkningen. Antal sysselsatta (årsverken) i besöksnäringen är drygt 3700 vilket är en ökning med 90 procent sedan år 2000.

– Att bygga upp en stark och hållbar besöksnäring har många vinster. Turismen leder bland annat till ett mer diversifierat näringsliv, fler jobb, bättre service till invånarna och kraftigare prisutveckling på småhus*. För invånare i mindre orter, i det som brukas kallas glesbygd, erbjuder utvecklingen inom besöksnäringen en chans att stanna på orten. Genom att satsa på hållbarhet och öka intäkten per gäst bygger vi upp värden som finns kvar även i morgon, säger Erica Mattsson.

Vad gäller antalet kommersiella övernattningar noteras även här en ny rekordnivå om 3,5 miljoner gästnätter. De privata resorna svarade för 85 procent av omsättningen och affärsresenärerna för 15 procent. Att Swedish Lapland har en stark internationell attraktionskraft syns i övernattningar på hotell, stugbyar och vandrarhem där regionen har en utländsk andel på 27 procent under 2015, bara Stockholm och Värmland har en marginellt högre andel utländska besökare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078