23948sdkhjf

Resenärer får stöd av Torstensson

Idégruppen Vi Resenärer här länge ryckt på för effektivare passagerartrafik på järnväg. Nu får gruppen gehör från infrastrukturminister Åsa Torstensson.
Nu sätter vi resenären i centrum , skriver Åsa Torstensson när hon ger Banverket i uppdrag att ta fram styrmedel för att öka kapaciteten på befintligt spårnät och tillsätter en utredning för att flytta fram resenärens position i all kollektivtrafik.

Idégruppen Vi Resenärer har länge hävdat att det går att öka antalet resenärer på tågen utan att det byggs nya spår. Fler fordon och sammankoppling av flera tåg ökar kapaciteten väsentligt, anser idégruppen. Nu ger Åsa Torstensson Banverket i uppdrag att ser över hur man på befintliga spår kan öka kapaciteten.

- Ett sätt är att packa bättre på spåren och därmed få plats för längre och fler tåg. Ett annat sätt är att med ekonomiska styrmedel styra över viss trafik till spår eller tider som idag är lågtrafikerade. På så sätt får vi mer utrymme för både passagerare och gods på våra tåg. Dagens kollektivtrafik är utformad i den statliga lagstiftningen för att passa staten och inte resenärerna, säger Åsa Torstensson.

Samtidigt flaggar infrastrukturministern för att en utredning ska tillsättas med syfte att föreslå en ny lagstiftning, där resenären sätts i centrum.

- Jag har en tydlig ambition att det ska bli enklare för människor att resa, säger Åsa Torstensson.

Idégruppen Vi Resenärer har sedan 1993 följt utvecklingen inom kollektivtrafiken. Service och biljettsystem har under dessa 15 år förbättrats ytterst marginellt, enligt Jan-Åke Bosell på Vi Resenärer. På vissa områden har det till och med blivit sämre. Ett exempel på det är möjligheten att få personlig service på landets järnvägsstationer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078