USA finns i MaaS-fronten
I våras genomförde Transdev en undersökning som visar hur beslutsfattare inom kollektivtrafiken ser på utvecklingen inom branschen de kommande tre åren. Resultatet presenteras nu i en global rapport på svenska, där Sverige jämförs med Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland. Rapporten kan beställas online.
Sedan 2009 genomför Transdev en internationell undersökning som syftar till att bättre förstå kollektivtrafikbranschens behov och utmaningar, samt trafikhuvudmännens förväntningar på de privata operatörerna. I årets upplaga svarade totalt 193 beslutsfattare på undersökningen, både tjänstemän och politiker, inom transportbranschen i Sverige, Kanada, USA, Australien och Nya Zealand.
– Med den här internationella undersökningen sätter vi konkreta siffror på fyra trender som syns både i Sverige och i flera länder runt om i världen. Trafikhuvudmännen möter ett ökat resande, ett starkt behov av sömlösa och integrerade transportlösningar och en större efterfrågan av nya tjänster, samtidigt som de har utmaningar med finansiella resurser, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige.
Undersökningen är en del i Transdevs arbete för att fånga upp trender och behov och skapa lösningar för framtidens mobilitet. I Sverige gjordes undersökningen senast 2010/2011 och sedan dess har prioriteringarna förflyttats något och i år syns ett ökat intresse för kundupplevelse, first-last-mile-lösningar och digitala tjänster.
– Vi strävar alltid efter att vara en långsiktig partner som förstår och delar våra kunders utmaningar för att tillsammans kunna utveckla nya lösningar. Vi finns i 20 länder runt om i världen och kör 13 olika färdslag vilket ger oss en unik möjlighet att hämta beprövade koncept och inspiration till våra svenska partners, säger Eva Tiséus.
I rapporten visar det sig att Sverige står sig väl i jämförelse med de fyra andra länderna i undersökningen: 90 procent hade intresse av att vidta åtgärder för att förbättra integrationen mellan olika trafikslag inom kollektivtrafiken under de närmaste tre åren – i de övriga låg här på mellan 78 och 87 procent. Det finns också ett stort intresse för att utveckla MaaS, mobilitet som en tjänst: 72 procent av de svenska beslutsfattarna i branschen håller på med MaaS eller är intresserade av att ta fram en sådan lösning.
Men i Kanada och i USA är man bäst på just MaaS, där uppger 2 respektive 3 procent att de redan har en MaaS-lösning på plats och 53 respektive 71 procent att de antingen håller på att ta fram en sådan lösning eller är intresserade av att göra det. Mest negativa till Maas är man i Australien och Nya Zealand där 52 procent antingen inte är intresserade av att arbeta med en sådan läsning eller inte vet vad de ska svara på frågan.
När det gäller intresset av att testa autonoma fordon i kollektivtrafiken är svenska beslutsfattare mest positiva såvida den förarlösa bussen ska köra inom ett stängt område, det vill 67 procent gärna prova på. Men när det gäller autonoma bussar i vanlig trafik är det Australien och Nya Zealand som är mest entusiastiska, där är det 35 procent som vill testa det.
Mer om Transdevs rapport kommer att publiceras på RT-Forum senare, håll utkik!
FAKTA/Om undersökningen
I Sverige deltog 43 tjänstemän och politiker från totalt 20 av de 28 svenska trafikhuvudmännen. En tredjedel kom från södra Sverige, en tredjedel från Svealand och en tredjedel från norra Sverige. Undersökningen var anonym och genomfördes mellan den 18 april och den 18 maj. Rapporten släpps nu på engelska och svenska och presenterades också i samband med Persontrafikmässan den 22 oktober i Transdevs monter.