23948sdkhjf

”Höghastighetståg nu!”

Smålandspolitiker tar strid för höghastighetsjärnvägen – de kräver att Trafikverket tar upp frågan på den politiska dagordningen snarast.

Frågan om höghastighetstågen har mer eller mindre gått i stå. Det är hög tid att lyfta upp de insomnade höghastighetstågen på den politiska dagordningen igen, det anser Ann-Marie Nilsson och Malin Weingholm, kommunstyrelsens ordförande i Jönköping respektive Regionsstyrelsen ordförande i Region Jönköpings län.

I ett öppet brev till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon kräver nu Ann-Marie Nilsson , C, kommunstyrelsens ordförande i Jönköping och Malin Wengholm, M, Regionstyrelsens ordförande, och de får stöd av ledande politiker från Tranås, Värnamo, Aneby och Vaggeryd att nya diskussioner måste till.

– Det här har varit en lång process för kommunerna där vi lagt ner mycket tid, pengar och arbete. Att Trafikverket går ifrån förhandlingsresultatet gör det otroligt svårt för oss att planera för framtiden, säger Ann-Marie Nilsson.

De senaste åren har Jönköpings kommun tillsammans med Region Jönköpings län och länets kommuner aktivt arbetat för att satsningen på höghastighetsjärnväg och nya stambanor för Sverige ska bli verklighet. I december 2017 skrev länets tre tänkta stationskommuner och Region Jönköpings län avtal med regeringens förhandlingsorganisation Sverigeförhandlingen om de nya stambanorna.

När den nationella infrastrukturplanen beslutades i maj 2018, innehöll den beslut om nya stambanor för sträckorna Järna-Linköping, Göteborg-Borås och Lund-Hässleholm, men ingenting om de centrala sträckor som gör att hela systemet hänger ihop. Trafikverket inledde en lokaliseringsstudie för ny järnväg mellan Linköping och Jönköping, och startade en samverkansprocess med berörda regioner och kommuner.

I oktober 2018 meddelade Trafikverket i en skrivelse att myndigheten avbryter lokaliseringsstudien och att den gemensamma inriktningen inte längre gäller. Trafikverkets skrivelse skapar stor osäkerhet om bland annat stationslägen, kostnadsfördelning och hastigheter, och ökar risken att en hållbar utveckling bromsas – i Jönköpings län och i hela Sverige, skriver politikerna.

Utbyggnaden av järnvägen är en oerhört stor och viktig fråga och den är avgörande för många kommuner och landets utveckling. Människor vill välja tåget och nu är det viktigt att få till en intensiv diskussion där vi tänker långsiktigt, säger Ann-Marie Nilsson.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14