Örebro biogasar
Biogas producerad av avlopp och matavfall är miljövänligt till skillnad från den fossila naturgasen som också kan driva en gasbuss. Med ett nytt avtal på plats innebär det att örebroarnas matavfall och avlopp nu ska användas för att hålla bussarna i Örebro rullande och bidrar till en renare stadsluft.
Det nya avtalet innebär att Örebro kommun säljer biogas till Biogasbolaget som i sin tur levererar biogasen till länets bussar. Med avtalet har kommunen säkrat avsättningen av biogas samt att länets bussar får biogas under nio år framöver, med option på ytterligare sex år. Avtalet börjar gälla 1 oktober i år. I och med att avtalet börjar gälla kommer antalet bussar som drivs av biogas att fördubblas.
– Biogas är ett av de mest miljövänliga drivmedlen man kan välja. Det är ett bra sätt att ta hand om samhällets avfall eftersom biogas kan ersätta fossila produkter och på så sätt minska växthusgasutsläppen. Det vanligaste sättet att framställa biogas är genom rötning där mikroorganismer bryter ner avfall och annat organiskt material i en syrefri miljö, säger Anders Olsson (C), ordförande i Tekniska nämnden.
– Genom att omvandla energin som utvinns ur reningsverket i Skebäck till ett fossilfritt drivmedel stärker vi ytterligare arbetet med ett cirkulärt och hållbart kretslopp. Dessutom säkerställs reningsverkets avsättning. Genom att biogasen levereras via kommunens gasnät reduceras också transportbehovet av drivmedlet, säger Håkan Gustafsson, verksamhetschef Avfall, Tekniska förvaltningen.
Biogasanläggningen där matavfallet bryts ner drivs av Biogasbolaget som är samägt av Karlskoga, Örebro och Kumla kommuner. Det är en stor investering för en renare miljö som kommunerna har gjort tillsammans. Biogas kan användas till olika saker. Allra störst klimatnytta gör biogasen som fordonsgas genom att ersätta bensin och diesel, samtidigt som det ger minskade luftföroreningar i städerna.
– Biogasen är inte bara ett fantastiskt bränsle med mycket hög koldioxidreduktion, det är mycket mer än så. Biogas är en del av ett slutet kretslopp där samhällets matavfall, restprodukter från livsmedelsindustrin samt gödsel och vall från lantbruken, ger både ett förnyelsebart bränsle och biogödsel. Produktionskedjan är en cirkulär lösning där kretsloppet mellan stad och land löses på riktigt, säger Sebastian Cabander, vd på Biogasbolaget.