Stopp för kontantstopp
Länsrätten har hävt Arbetsmiljöverkets beslut om kontantstopp på bussar i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet rapporterar Radio P4 Väst. Västrafik fick därmed rätt i rätten.
Att Arbetsmiljöverket vill få bort kontanthanteringen beror främst på rånrisken. I Västtrafiks område Fyrbodal skedde två bussrån i Trollhättan i början av året. Då vände sig bussförarnas huvudskyddsombud på Swebuss till Arbetsmiljöverket som beslutade om omedelbart kontantstopp just för att värna säkerheten för bussförarna. Efter kontantstoppet i Fyrbodal följde kontantstopp på regionbusslinjerna till Falköping och Karlsborg – också det påkallat av Arbetsmiljöverket.
Trafikhuvudmännen vill också få bort kontanthanteringen av säkerhetsskäl och lägger därtill fördelen av smidigare och snabbare ombordstigning när kontanterna är borta ur bilden. Men Västtrafik och flertalet andra trafikhuvudmän vill skynda långsamt och hinna få fram fungerande kontantfria biljettsystem först. Därför överklagade både Swebus och Västtrafik Arbetsmiljöverkets beslut till länsrätten i Göteborg.
Enligt trafikbolagen innebar plötsligt kontantstopp utan en bra, fungerande ersättning att kollektivtrafiken förlorat miljonbelopp i intäkter eftersom många passagerare valt bort bussen när det inte gick att köpa biljett ombord längre. Samtidigt hävdade Swebus att bussförarnas situation förvärrats på grund av att passagerare blivit våldsamma då de inte kunde följa med bussen.
Nu har länsrätten gått på Västtrafik och Swebus linjer – det finns inte skäl att fortsätta med det nuvarande kontantstoppet på de aktuella linjerna. Arbetsmiljöverkets jurist uppger att det inte finns några planer på att överklaga länsrättens dom – för i december genomförs det planerade kontantstoppet i hela Västtrafiks område.