23948sdkhjf

Rätt överens, trots allt

Svensk Kollektivtrafik har jämfört branschens egen idéskiss för att fördubbla kollektivtrafiken med de förslag som utredningen En ny kollektivtrafiklag nyligen överlämnade till regeringen. Visst finns skillnader men de är inte dramatiska menar Svensk Kollektivtrafik.
- Den stora skillnaden mellan utredningarna är att branschexperterna utgår från en tydlig vision om att kollektivtrafiken är en självklar del av resandet i ett hållbart samhälle och tydliga mål om att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel och resandet i kollektivtrafiken. I den statliga utredningen finns inga ambitioner när det gäller vare sig marknadsandel eller resande, säger Charlotte Wäreborn Schultz, VD Svensk Kollektivtrafik.
- Det finns en stor samsyn när det gäller behovet av kraftfulla åtgärder för att ta kollektivtrafiken till nästa utvecklingsnivå, att vi måste skapa förutsättningar för ökad mångfald och valfrihet för resenärerna och att ge trafikföretagen ett större ansvar för att utveckla trafiken. All trafik som kan köras på rent kommersiell bas ska kunna göra det. Branschexperterna har emellertid en mer försiktig bedömning av potentialen avseende sådan trafik, säger Charlotte Wäreborn Schultz
En tydlig skillnad är emellertid att förslagen om vilka regler som ska gälla för att få komma in på marknaden och konkurrera om resenärerna skiljer sig åt.
- Branschexperterna menar att man måste se kollektivtrafiken som ett sammanhängande system och att man inte kan se den kommersiella trafiken isolerad från annan trafik. Därför kan en beställare köpa till den trafik som inte är kommersiellt lönsam men som är önskvärd av andra skäl. Dessutom öppnar branschexperterna upp för fritt marknadstillträde för andra aktörer att konkurrera om resenärerna när avtalen är upphandlade. I Utredningen om en ny kollektivtrafiklag föreslås däremot att trafiken redan från början ska släppas fri för kommersiella aktörer och att det offentliga ska kunna ingripa på marknaden endast om den kommersiella trafiken inte uppfyller behoven, säger Charlotte Wäreborn Schultz.
- För att förtydliga skillnaderna på ett ännu bättre sätt håller vi nu på att ”översätta” branschexperternas förslag till lagtext, säger Charlotte Wäreborn Schultz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094