23948sdkhjf

Framtidens vardagsresande utforskas

Hur ser vardagsresandet ut år 2025? För att kartlägga detta genomför Svensk Kollektivtrafik en stor scenarioplanering för att försöka lista ut hur kollektivtrafiken ter om 15 år.
Arbetet kommer vid ett första tillfälle att presenteras vid presidiekonferensen i Jukkasjärvi den 13-14 augusti. Slutresultatet blir rapporten ”Framtidens vardagsresande 2025” som kommer att distribueras till Svensk Kollektivtrafiks medlemmar.

– Rapporten kommer att visa på vilken roll kollektivtrafiken kommer att ha i vårt vardagsresande år 2025. Den kommer också att ge möjlighet för aktörer i branschen att se vilka möjliga konsekvenser olika beslut idag kan komma att få på ca 15 års sikt, säger Charlotte Rosengren-Edgren , verksamhetsutvecklare på Svensk Kollektivtrafik.

Scenarioarbete handlar om att skapa en gemensam referensram kring den framtida utvecklingen. Förhoppningen är att Svensk Kollektivtrafiks medlemmar ska använda scenarioplaneringen för att skapa egna visioner och målbilder. För att samla in information till planeringen genomförs i dagarna ett 50-tal intervjuer med verksamma inom branschen och angränsande branscher.

– I arbetet med ”Framtidens vardagsresande 2025” har vi intervjuat personer inom branschen såsom trafikhuvudmän, operatörer, fordonstillverkare, systemleverantörer och forskare på området – men även helt andra branscher såsom exempelvis telekom och detaljhandel, säger Charlotte Rosengren-Edgren, verksamhetsutvecklare på Svensk Kollektivtrafik.

Charlotte Mattfolk är vd för konsultföretaget Docere som tillsammans med Svensk Kollektivtrafik genomför planeringen. Docere är specialiserade på affärsutveckling och strategisk rådgivning utifrån omvärlds- och framtidsfrågor.

– Scenarioplanering används som ett verktyg i beslutsfattande där man tar hänsyn till flera möjliga utvecklingsvägar. Poängen är att man skapar flera framtidsbilder där man tydligt beskriver vilka trender och drivkrafter som leder till en viss framtida situation. Detta arbetssätt ger i sin tur möjlighet att medvetet påverka utvecklingen i önskad riktning, säger Charlotte Mattfolk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079