Consensus om kollektivtrafik
Debatten om kollektivtrafiken under Almedalsveckan bjöd på mycket retoriskt ställningskrig. En sak råder det dock total enighet om – alla partier vill fördubbla kollektivtrafiken!
– Lundins förslag talar emot sig själv, det blir oerhört svårt att upprätthålla olönsam trafik när de kommersiella aktörerna har plockat russinen ur kakan. Själva vill vi helst tredubbla kollektivtrafiken men vi ansluter oss med stor entusiasm till fördubblingsarbetet, säger Karin Svensson Smit , (MP).
– Varför inte nya innovativa idéer och entreprenörskap i den här branschen? Jag menar att här behövs nytänkande, säger Nina Larsson , (FP).
– Vi måste överväga att riva upp avregleringsförslaget om vi får regeringsmakten efter nästa val. Jag kan inte se något rimligt skäl att släppa in marknadskrafterna i kollektivtrafiken på det sätt som Ulf Lundins utredning föreslår, säger Christina Axelsson (S).
– Det finns stora likheter mellan Ulf Lundins förslag och det förslag som läggs fram av Svensk Kollektivtrafik. Vänstern ser det hela i svart och vitt, så ser inte verkligheten ut. Alla talar om spår utan att inse att över 80 procent av all kollektivtrafik är busstrafik, säger Sven Bergström (C).
– Jag är övertygad om att vi får se ett bra lagförslag om ny kollektivtrafik och jag hoppas att vi får mer vänsterblocket på det här arbetet, det behövs! Men vi ska gå framåt, inte bakåt i den här processen, säger Jan-Evert Rådhström (M).
– Jag tror att gränserna för konkurrensutsättningen, hur snabbt en operatör kan gå in och ur är frågor som man måste titta på i Ulf Lundins förslag. Hur få lönsamhet när resandet ökar är också en fråga som måste lösas – för går det för bra så blir det faktiskt dyrare, säger Anders Knape , vd för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
– Politikerna har tagit ett steg framåt, i dag råder total enighet kring fördubblingsarbetet, konstaterar Charlotte Wäreborn Schultz , vd för Svensk Kollektivtrafik, med stor tillfredställelse.