Att tänka på när influensan slår till
För dig som chef är det bra att ha en plan för hur du ska hantera en situation där hälften av arbetstagarna insjuknar.
Den 30 juli hade 494 fall av viruset H1N1, även kallad svininfluensan, rapporterats i Sverige. Siffran väntas stiga i höst när skolor och dagis öppnar. Flera av Sveriges arbetsgivare har redan börjat förbereda sig.Det här bör du som chef/arbetsgivare tänka på:
I september eller oktober räknar Socialstyrelsen med att vaccineringen mot viruset A/H1N1 kommer igång. Man vill att så många som möjligt vaccinerar sig för att minska smittspridningen i samhället. Även om influensan ger milda symptom hos de flesta, kan det ge allvarliga konsekvenser i samhället om många blir sjuka samtidigt.
Det är helt upp till dig som arbetsgivare att avgöra om du tycker att det är värt att betala medarbetarnas vaccinering. Det beror framför allt på hur stor risken är för att dina medarbetare kan smittas i sitt arbete.
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska de arbetstagare som kan ha utsatts eller riskerar att utsättas för skadlig exponering av biologisk agens (exempelvis H1N1) erbjudas medicinska förebyggande åtgärder utan kostnad för arbetstagaren.
På vissa arbetsplatser kan det finnas avtal med facket som säger att arbetsgivaren ska betala kostnaden för vaccination om arbetsuppgifterna eller situationen kräver det.
Enligt Skatteverket får du göra avdrag för vaccinationer som behövs i din verksamhet . Dit räknas också om du väljer att betala för vaccinationer för att förebygga att dina medarbetare blir sjuka.
Som chef kan du inte tvinga någon att vaccinera sig eller ta läkemedel. Men du kan bestämma att medarbetaren inte får utföra vissa arbetsmoment om han/hon riskerar att bli sjuk på grund av dem.
Framför allt är det viktigt att personer som visar symptom på influensa stannar hemma från jobbet. Symptomen är plötslig feber och luftvägsproblem. Vissa drabbas även av diarré.
För att skydda dig eller andra mot influensaviruset gäller det att:
- undvika nära kontakt med personer som man vet är sjuka.
- undvika att röra vid ögon, näsa och mun, så att du slipper smittas om du råkat ta i något föremål som influensavirus nyligen fastnat på.
- de som blivit smittade tvättar sina händer med tvål ofta och noggrant, särskilt om de hostar och nyser.
- använda handsprit som komplement till handtvätt. Det kan vara effektivt.
Bland annat transporterna i samhället måste fungera. Ha en plan för hur ni ska hantera en eventuell minskning av personalstyrkan genom att till exempel skriva avtal med nyligen pensionerad personal och ha ett register med deras kontaktuppgifter, diskutera samarbeten med andra transportföretag, kontakta personer som ni tidigare anlitat som extrapersonal och se om de kan vara tillgängliga.
Källor: Arbetsmiljöverket, Smittskyddsinstitutet, krisinformation.se