23948sdkhjf

Projekt ska ge smartare stad

SKL medverkar i EU:s arbete med att utveckla smarta städer, projektet syftar till att integrera bland annat kollektivtrafiken redan när samhällsbygget projekteras.
En av EU:s största utmaningar är att utveckla unionens städer till smarta och hållbara miljöer. Kommissionen tar därför i sitt meddelande Smart Cities and Communities (SCC) - European Innovation Partnership initiativ till ett europeiskt innovationspartnerskap för att samordna resurser i syfte att utveckla och integrera energi-, transport- samt informations- och kommunikationsteknologier (IKT) i stadsmiljöer. Kollektivtrafikens utveckling är en viktig del. Detta ämne kommer också att behandlas på Kollektivtrafikdagen i Stockholm 14 maj där SKL är programpartner. Anmäl ditt deltagande genom att klicka här!

En av EU:s största utmaningar är att utveckla unionens städer till smarta och hållbara miljöer. Kommissionen tar därför i sitt meddelande Smart Cities and Communities (SCC) - European Innovation Partnership initiativ till ett europeiskt innovationspartnerskap för att samordna resurser i syfte att utveckla och integrera energi-, transport- samt informations- och kommunikationsteknologier (IKT) i stadsmiljöer. Kommissionen föreslår att partnerskapet leds av industrin i samarbete med städer, och initiativet förväntas påskynda marknadsinträdet i städer av banbrytande innovativa lösningar som bygger på integrering av energi- och transportteknologier med stöd av informations- och kommunikationsteknologier. Kollektivtrafikens utveckling är en viktig del.

En långsiktig målsättning är att SCC till 2020 ska ha tagit fram och spridit åtminstone 20 stora innovativa lösningar som integrerar energi-, transport- och IKT-teknologier.

EUs regionkommitté är starkt engagerad i frågan om Smarta Städer. Kommitténs rapportör och den som är drivande i frågan är svenska Ilmar Reepalu, kommunalråd Malmö Stad och ledamot av SKL:s styrelse. Han driver nu linjen att det här i grunden är ett bra initiativ och att städerna har en viktig roll i arbetet med att uppnå målen i EU:s tillväxtstrategi, Europa 2020. SKL bistår Ilmar Reepalu och ansvarar för att ta fram dokument och underlag som stöd för arbetet i kommittén. Det är Göran Roos på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad som är sakkunnig.

Det första steget är att 2013 års arbetsprogram för det 7:e ramprogrammet för forskning och utveckling orienteras för att åskådliggöra den integrerade karaktären för energi-, transport- och IKT-teknologier i stadsmiljöer. Nästa steg omfattar utvecklingen av en Strategisk Implementeringsplan 2013 för att höja ambitionsnivån och integreringen av de tre sektorerna under Horisont 2020, framtagandet av gemensamma indikatorer för kontroll, utvärdering och målsättning samt etablerandet av ett stödjande ramverk för den följande fullskaliga utrullningen av innovativa system och lösningar i Europas städer.

Fyrprojekt är en viktig del i SCC och utgörs av strategiska partnerskap mellan innovationsdrivande företag från de tre sektorerna och som agerar över geografiska gränser. Projekten ska omfatta starka partnerskap med lokala ledare och myndigheter för att kunna uppnå kraftfullt stöd för att på så sätt också kunna engagera medborgarna och lokala intressenter. Fyrprojekten kan finansieras från en rad olika källor, inkluderande EU-, nationell- och regional finansiering samt privat finansiering.

Indikatorer ska tas fram för aktiviteterna i varje projekt och relateras till prioriteringarna på EU-nivå och nyckelutmaningarna inom energi, transport och IKT, t.ex. vad gäller miljöprestanda, energiprestanda i städer, andel av förnyelsebar energi i energianvändningen, gemensamt nyttjande av infrastruktur, med mera. Den exakta ambitionsnivån för indikatorerna ska definieras av städerna i samarbete med industrikonsortiet.

SCC ska styras av två enheter, en högnivågrupp respektive en intressentplattform. Styrningsstrukturen är igång från hösten 2012. Hemsidan för intressentplattformen finns på http://eu-smartcities.eu/Högnivågruppen är rådgivande till kommissionen och kommer att bestå av seniora representanter från industri, städer, civilsamhälle, relevanta EU-initiativ på området samt kommissionen. Gruppen kommer att ge råd i den strategiska orienteringen av SCC och styra utvecklingen av den strategiska implementeringsplanen för partnerskapet.

Intressentplattformen ska lämna förslag till kommissionen om konkreta aktiviteter och åtgärder som ska förberedas i samband med den första utlysningen under Horisont 2020. Plattformen ska rapportera om marknadskrav, t.ex. affärsmodeller, standardisering och regleringsåtgärder i syfte att stödja olika ”mallösningar” under vägen till kommersialisering och hållbarhet. Här finns utrymme för de svenska kommunerna att aktivt bidra med förslag och projekt, till exempel inom området kollektivtrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063