Gastronomiregioner i Matlandet
Jordbruksverket får fyra miljoner kronor för att utveckla gastronomiska enligt regeringsbeslut. Satsningen på de gastronomiska regionerna sker inom ramen för Sverige – det nya matlandet.
Syftet med uppdraget till Jordbruksverket är i stort att stötta de gastronomiska regionerna i Sverige. Enligt regeringsbeslutet ska Jordbruksverket bland annat att kartlägga svenska jordbruksprodukter och livsmedel som är lämpliga att marknadsföra via EU:s kvalitetssystem för skyddade ursprungsbeteckningar och skyddade geografiska beteckningar.
Jordbruksverket ska också ta fram en kunskapsöversikt av forskning och annan litteratur med relevans för utvecklingen av gastronomiska regioner i Sverige samt utveckla kunskaperna om gastronomiska egenskaper hos traditionella svenska arter och sorter. De ska också tillgängliggöra arterna och sorterna för branschen och allmänheten. I uppdraget ingår också att samordna och stödja både nationella och regionala utvecklingsarbeten samt att kommunicera och sprida erfarenheter av utvecklingsarbetet med av gastronomiska regioner.