Forstsprängning knäckte Norrtåg
Det var frostsprängning på de Alstoms pendeltågshjul som rullar för Norrtåg som stoppat tågen. Den slutsatsen drar intresseorganisationen Järnvägsfrämjandet.
Men bristerna är fler än frostsprängda hjul, enligt intresseorganisationen: Toaletterna frös. Elutrustning på taket drabbades av fukt. Underredet samlade på sig tonvis med snö och is (precis som X 2000) och ledningar på undersidan skadades. Hjulhusen fylldes med snö och gav tjuvbroms. Tåget har ingen snöplog. Det behövs en norrlandsplog. Hjulen måste återkommande svarvas om eller bytas, och då måste tåget köras ända till Västerås, eftersom det inte fanns utrustning för sådant i norr.
Lokföraren Magnus Sandström förklarar varför hjulen måste svarvas om så ofta. Det beror på interkristallin spänningskorrosion, som ger materialbortfall och krossår. Vanligast beror det på frostsprängning. Slitbanan är gjord i en kvalitet som är porös. Vatten sugs in och fryser. Bombardier hade samma problem med Öresundstågen, Regina och Itino. Men där bytte man stålkvalitet på hjulen. De fyra år Magnus körde ett schweiziskt lok som drog tunga godståg i Sverige och Norge på dåliga banor dygnet runt behövdes aldrig hjulsvarvning på grund av slitage eller hjulskada.