23948sdkhjf

Simrishamn ligger bra till

Österlens hemliga pärlor ska lyftas fram genom ett nytt initiativ från ett Simrishamnshotell som ligger bra till som bas för att utforska denna landsända.


Hotel Svea i Simrishamn, Österlens största hotell, befinner sig i centrum av en expansiv period för regionens turism. Men det finns mycket mer att göra. Patrik Zackrisson, vd på Hotel Svea, satsar på att föra fram Österlens hemliga pärlor.

– Allt fler upptäcker att lilla Simrishamn är så mycket mer än en fin gammal båthamn, säger Patrik Zackrisson , vd på anrika Hotel Svea i Simrishamn.

Näringsidkare på Österlen har länge varit beroende av en stadig ström av turister. När konkurrensen ökar från hela landet fortsätter Skåne att ligga i topp och till och med dra ifrån. Enligt en ny rapport från SCB fanns det en tydlig ökning av antalet gästnätter under sommaren 2014.

– Jämfört med förra sommaren har vi en tydlig positiv trend i år, säger Patrik Zackrisson, vd och ägare på Hotel Svea sedan våren 2014.

Hotellen går starkare än någonsin

Sveriges turism går alltså som tåget – och Skåne är hetare än någonsin. Somrarna 2013 och 2014 ökade Skånes gästnätter med 7,4 respektive 5,3 (det senare projicerat resultat), vilket gör regionen till den fjärde mest ökande i hela Sverige.

Gästnätterna passerade för första gången, sett till hela landet, 25 miljoner. Det är en uppgång med 3,4 procent jämfört med i fjol. Hotellen ökade sina intäkter med drygt 262 miljoner kronor till 5,3 miljarder kronor.

Simrishamn – turiststad året runt

Men det finns mer att göra, framför allt för att visa upp Österlens mindre kända sidor.

– Simrishamn som stad och kommun har traditionellt inte varit "bäst i klassen”, i regionen alltså, på att göra reklam för sig. Jag vill ändra på det. Det finns så mycket här att vara stolt över och att visa upp för besökare, säger Patrik Zackrisson.

Han är klar över vilket budskap han satsar på i höst: off season-turismens glädjeämnen.

– Det finns så mycket kultur, mat och evenemang att ta del av på Österlen även under höst, vår och vinter. Förutom alla duktiga mindre matentreprenörer i bygden vill jag förstås tipsa om Hotel Sveas aktuella ålagillen och gåsamiddagar, två kulinariska traditioner som vi hanterar varsamt och med kärlek – till råvarorna såväl som till gästerna. Maten är en källa till stor stolthet för mig, säger Patrik Zackrisson. Han fortsätter:

– Och man kan alltid ta på sig mössan och höstkappan och strosa längs stranden norrut eller söderut. Havet och den oförstörda naturen är trots allt vår största tillgång här. Simrishamn har tillgängligheten hos en mindre stad och är ändå lika intimt som de delar av Österlen som är kända turistmål. Hotel Svea är i mitt tycke den tveklöst bästa utgångspunkten för en Österlenvistelse. Det är trots allt därför jag är här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094