Sju udda julresemål
Företaget momondo tipsar om sju alternativa resmål för den som vill fly den svenska julen – allt från Küssnacht till kamelritt i Tunisien.
I den lilla pittoreska byn Küssnacht, vid Luzernsjöns norra kant, är det inte bara Kalle Anka som lyser med sin frånvaro – hit är inte ens självaste jultomten välkommen. På festivalen Klausjagen samlas varje år över 20 000 besökare för att tillsammans med tubaspelare och pisksnärtande slagverkare jaga bort den skäggprydde julklappsbäraren. Den märkliga julparaden stammar från medeltiden och är en hednisk tradition där man drev ut onda andar med hjälp av ett outhärdligt buller. Det blev dock så stökigt att den förbjöds på 1600-talet, för att hundra år senare återinföras i en kristen variant med självaste tomten i skottlinjen.
För den som vill fly mellandagsrean till värmande sol, spexig klädsel och pulserande rytmer är Junkanoo-festivalen i Nassau på Bahamas ett perfekt resmål. Festivalen, som är den av äldsta av sitt slag i Karibien, går genom staden och står sig väl mot sina gelikar som Mardi Gras i New Orleans och karnevalen i Rio. December månad är också en perfekt tid att besöka den rofyllda stranden Cable Beach på öns norra del som både erbjuder lugnt strandhäng och dykning i världsklass.
Den tunisiska staden Douz kallas ofta för ”den sömniga porten till Sahara” men staden är även känd som inspelningsplats för Star Wars-filmerna. Under de sista dagarna i december varje år förvandlas ökenlandskapet till en beduinsk festival. ”Festival of the Sahara” lockar mängder med turister från hela världen och nomadfolk från närliggande nordafrikanska länder. Hit kommer man för att medverka i festivalens sandhockeyturnering och njuta av det stora utbudet av mat, hantverksmässor och traditionella evenemang samt att se rodeo och kapplöpningar med kameler.
Kyoto är pärlan av japans buddism. Här firar lokalbefolkningen högtiden med ett överflöd av blinkande dekorationer, gammaldags romantik och besök på stans snobbigaste restauranger, barer och kärlekshotell utan någon stark religiös koppling. Efter citykärnans mjuka puls erbjuder Chion-in templet sin årliga ceremoni “O-minugui Shiki”. Här får besökarna se en spektakulär och musikalisk hyllning till buddismens födelse. Som avslutning på julhelgen finns natursköna Arashiyama i Kyotos utkanter som erbjuder vandring i ett av landets vackraste områden.
I Honolulu på Hawaii firas julen i en hel månad. USAs soligaste stat har haft traditionellt julfirande sedan början av 1800-talet men med en unik hawaiiansk twist. Lokalbefolkningen firar i stor skala under hela december månad som är fylld med fyrverkerier, parader och julsånger ackompanjerade av ukuleletoner. Festivalen toppas av tomten som anländer i en kanot dragen av delfiner, iklädd röd sarong, sandaler och ja, du gissade rätt, Hawaiiskjorta.
När julafton är över finns en rad annorlunda traditioner att ta del av i Japan. Den första soluppgången på året betyder här någonting speciellt och folk samlas på stränder och bergstoppar för att bevittna detta mystiska ögonblick. En annan viktig tradition är Hatsumode, årets första besök till ett tempel eller helgedom. Djupt inbäddad i Tokyos undangömda skog ligger en shintohelgedom, en perfekt avstickare från den tätbebyggda staden. Byggnaden byggdes under 1910-talet och tillägnades Meijikejsaren.
På Monteray Bay-Akvariet i Kalifornien erbjuds gäster möjligheten att sova över bland fiskar och maneter. Förutom möjligheten att utforska akvariet utan sällskap av den vanliga folkmassan arrangeras även filmvisningar och andra aktiviteter. Som om det inte vore nog spännande görs även turer till akvariets utkiksplats med chans att se både knölval och utter.